pátek 31. října 2014

Hruškové muffiny s brusinkami a krokantem





Šťavnaté a vláčné, výrazně ovocné muffiny se slaným mandlovým krokantem. Nemusíte je péct ve formě na muffiny, ale klidně jako kulatý koláč v dortové formě o ∅ 20 cm. Ideální jako svačinka na služební cestu :-)

Suroviny na 10 muffinů
2 vejce
špetka soli
130 g třtinového cukru
160 ml slunečnicového oleje
1 velká hruška
50 g brusinek (čerstvé nebo mražené)
240 g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a jedlou sodou. Hrušku oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme ji na struhadle s většími očky.

Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme sůl a vyšleháme z nich sníh, postupně do něj po lžících zašleháme cukr, následně jeden po druhém žloutky a na závěr přiléváme za stálého šlehání tenkým pramínkem olej. Do vzniklé pěny opatrně zamícháme mouku, nastrouhané hrušky i se šťávou a brusinky (mražené nerozmrazujeme).

Formičky na muffiny o ∅ 5 cm naplníme těstem tak, aby dosahovalo do ⅔ výšky formiček.  Pečeme 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem na střední příčce.

Mandlový krokant
70 g plátků mandlí
60 g másla
60 g třtinového cukru
25 ml plnotučného mléka
½ lžičky soli

Během pečení muffinů si připravíme krokant.

Všechny suroviny dáme do kastrolku se silnějším dnem a na mírném plameni za občasného míchání je zahříváme, dokud se nerozpustí máslo a cukr. Následně vaříme 3 až 4 minuty, dokud směs nezačne houstnout. 

Po 20 minutách muffiny vytáhneme z trouby a zvýšíme teplotu trouby na 200°C. Na každý muffin dáme vrstvu krokantu, vrátíme je do trouby na horní příčku a pečeme 5 až 10 minut, dokud mandle nezačnou hnědnout.

Po upečení necháme vychladnout na roštu.




Žádné komentáře:

Okomentovat