neděle 28. září 2014

Torta della Nonna čili Babiččin koláč s citronovým krémem a piniovými oříšky





Minulý týden jsem dostala nádherné obrovské citrony až z jihu Itálie, tak jsem z nich chtěla udělat něco extra a tenhle italský babiččin koláč – Torta della Nonna – rozhodně extra je! Pudingový, nejčastěji vanilkový, krém v krustě z křehkého těsta, posypaný piniovými oříšky. Vyzkoušela jsem jeho citronovou, velmi svěží variantu. Náplň je krémová a lehce tekutá i po vychlazení.

Křehké těsto
200 g hladké mouky
25 g bramborového škrobu
50 g moučkového cukru
150 g vychlazeného másla
2 žloutky
špetka soli
2 lžíce ledové vody

Mouku prosejeme spolu se škrobovou moučkou a cukrem, zamícháme do ní sůl. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutky, vodu a vypracujeme rychle hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut vychladit do ledničky. Těsto rozdělíme na dvě části, jedna bude trochu menší. Oba kusy rozválíme na plát silný cca 3 mm, z menšího vyřízneme kruh o ∅ koláčové formy na jejím horním okraji a uděláme do něj vidličkou několik dírek. Druhou větší část vložíme do koláčové formy o ∅ 23 cm a  dobře ji přimáčkneme ke dnu i okrajům, na horní straně formy těsto seřízneme do rovna spolu s okrajem. Formu s těstem i vyříznutý kruh dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky.

Náplň
500 ml plnotučného mléka
1 velký citron
60 g moučkového cukru
30 g hladké mouky
5 žloutků
1 lžíce piniových oříšků
1 menší vejce a 1 lžička mléka na potření

Během chlazení těsta si připravíme citronovou náplň. Bílky uchovejte třeba v mrazničce, můžete z nich vyrobit cokoliv jiného.

Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu, potřebujeme ji cca 150 ml.

Mléko ohřejeme spolu s citronovou kůrou. V kovové nebo skleněné míse vyšleháme metličkou cukr s moukou a žloutky a postupně k nim pomalu zašleháváme teplé mléko a citronovou šťávu. Mísu postavíme nad vodní lázeň a za stálého míchání krém vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Na krém položíme potravinářskou fólii, aby na něm nevznikl škraloup a necháme jej úplně vychladnout.

Na vychlazené těsto nalijeme vychladlý citronový krém, urovnáme jej a přikryjeme připraveným kruhem z těsta. Obě těsta ve spojích k sobě lehce přimáčkneme, aby při pečení nevytékala náplň. Vejce rozšleháme s mlékem, potřeme jím povrch koláče a posypeme piniovými oříšky.

Pečeme na spodní příčce trouby 45 až 50 minut při teplotě 160°C s horkovzduchem. Upečený koláč necháme hodinu vychladnout na roštu, poté jej dáme minimálně na dvě hodiny (klidně celou noc) do ledničky. Před podáváním poprášíme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.









1 komentář: