středa 10. září 2014

Švestkoví šneci




V ledničce už nějakou dobu zahálely švestky, mascarpone a rozdělaný marcipán, tak jsem k nim přihodila ještě trochu ořechů a zavinula je do nejlepšího kynutého těsta z receptu na trhací buchtu a vznikli nádherně voňaví a vláční šneci. Naplnit je můžete, stejně jako u trhací buchty, čímkoli. Pokud nemáte plech na větší muffiny, můžete šneky upéct ve větší dortové formě vyložené pečicím papírem.

Kynuté těsto na 12 šneků
290 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
5 g sušeného droždí
60 g másla
80 g mléka
60 ml vody
2 větší vejce
půl lžičky soli


Máslo spolu s mlékem zahříváme v jednom kastrolku, dokud se máslo nerozpustí.

Mouku spolu s moučkovým cukrem prosejeme do hnětací mísy, zamícháme do ní droždí, sůl, přidáme vejce a lehce prochladlé máslo s mlékem a polovinu vody. Zbývající vodu přiléváme postupně během hnětení, pokud bude potřeba. Těsto hněteme alespoň 10 minut, musí vzniknout řidší, velmi elastické těsto, které je lehce lepkavé, ale odděluje se od boků mísy. Hotové těsto posypeme lehce hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu, dokud těsto nenakyne do dvojnásobného objemu (cca 1 hodina).




Suroviny na náplň
500 g švestek
2 vrchovaté lžíce třtinového cukru
250 g mascarpone
2 vrchovaté lžíce mletých lískových ořechů
40 g marcipánu
1 lžíce medu


plech na 12 muffinů velkých 7 cm

Švestky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme stopek a pecek a nakrájíme na menší kousky a promícháme je s třtinovým cukrem.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník velký asi 50 x 30 cm a silný asi 4 mm. Ten potřeme mascarpone tak, aby zůstal prázdný pouze dvoucentimetrový pruh po jedné delší straně. Mascarpone posypeme ořechy a na ně rozprostřeme švestky. Marcipán po celé ploše rozdrobíme v malých kouscích a celé pokapeme medem. Těsto zavineme od strany, kde je náplň namazaná, až k prázdnému okraji. Nožem, nejlépe pilkou, aby při krájení zůstala zachována struktura zavinutí, nakrájíme 4 cm široké šneky, ty vložíme do formy na muffiny řezem dolů. Plech přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 30 cm. Do formy můžete předem vložit i papírové košíčky, ale není to nutné.

Pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na roštu.

Foceno na nádobí z Bella rose.




7 komentářů:

  1. Kam ide tá lyžica medu? Toto chcem vyskúšať ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, doplněno. Samozřejmě do náplně.

      Vymazat
  2. Tak vyzkoušeno, upečeno a doslova sežráno. Díky za další recept :) Jita

    OdpovědětVymazat
  3. Maryno, prosim, nevis, kolik je odpovidajici mnozstvi cerstveho drozdi? Moc diky. Silva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady bych dala tak 20 g kvasnic.

      Vymazat