neděle 20. července 2014

Středozemní kuře s rybízem




Svěží lehký oběd, ideální zvláště teď v létě. Kuře pečené s rajčaty, olivami, citronem, rybízem a čerstvými bylinkami. Nemusí se bát ani ti, kteří nepreferují kombinaci masa a ovoce, díky rybízu zde nasládlé akcenty nenajdou. Rybíz dodal pokrmu spíše pikantnost a spolu s rajčaty a citronem i kyselost. Inspirace z Apron and Sneakers.

Suroviny na 4 porce
4 kuřecí čtvrtky
6 stroužků česneku
1 lžička sladké mleté papriky
sůl
pepř
olivový olej
4 cl portského vína
2 citrony
12 oliv
4 sušená rajčata
4 větvičky cherry rajčátek
8 střapců červeného rybízu
snítka estragonu
4 snítky tymiánu

máslo

Citrony propaříme: Omyjeme je, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Z jednoho ostrouháme pomocí škrabky na brambory proužky kůry, druhý nakrájíme na kolečka.

Dva stroužky česneku rozetřeme a spolu s paprikou, trochou soli a čerstvě mletého pepře je vetřeme do kůže omytých a osušených čtvrtek kuřete. Necháme 15 minut marinovat.

Do nahřátého pekáčku dáme 3 až 4 lžíce olivového oleje, až se rozehřeje, položíme na něj čtvrtky kuřete kůží dolů, až začne kůže hnědnout, kuře otočíme, chvilku restujeme a podlijeme trochou vody a vínem. Přidáme citronovou kůru, na malé kousky nakrájená sušená rajčata, celé neoloupané stroužky česneku a chvilku vaříme, abychom se zbavili alkoholu. Na závěr do pekáčku přidáme olivy, kolečka citronu, čerstvá rajčata, bylinky a rybíz. Na každý kousek kuřete dáme tenký plátek másla. Pekáč přikryjeme a vložíme jej do trouby vyhřáté na 200°C, pečeme 45 minut, poté sejmeme pokličku a pečeme dalších 15 minut.

Jako přílohu jsem zvolila salát z hořčičných listů s dresingem z olivového oleje, citronové šťávy a soli. Listy jsou chuťově velmi výrazné, proto nepotřebují příliš dochucovat. Upečený česnek je před podáváním potřeba vyloupnout ze slupky.





5 komentářů:

  1. Na večer se chystáme grilovat kuře a tak díky za rybízovou inspiraci , nachystám takové rybízovo-rajčatové chutney !!

    OdpovědětVymazat
  2. Jedla jsem to a bylo to chuťově dokonalé!

    OdpovědětVymazat
  3. Mary no to vypadá fakt moc dobře, jen už teda nemáme rybíz, možná tak tři střapečky černýho. Tak příště.
    hezký den Majka

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam! To vypadá úžasně! Naštěstí ještě trochu rybízu doma mám :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to skvěle! opravdu originální nápad :)

    OdpovědětVymazat