úterý 29. července 2014

Ořechovo-malinový dort





Příjemné pondělní odpoledne spojené s oslavou kolegových narozenin, turnajem v pétanque a popíjením moravských a slovenských růžáků. Zvládli jsme jich celkem dost, mě nejvíc chutnal Zweigel rosé v pozdním sběru 2012 od Markelů z Jaroslavic. Se všemi těmi roséčky se výborně snoubil svěží oříškový dort s malinovým džemem a krémem ze smetanového sýra.

Suroviny na korpus
180 g másla
75 g bílé čokolády
180 g hladké mouky
75 g mletých lískových ořechů
1 lžička jedlé sody
¾ lžičky prášku do pečiva
3 vejce
75 g třtinového cukru
150 g kysané smetany


Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

Máslo rozpustíme, odstavíme ze sporáku, dáme do něj bílou čokoládu a až se roztopí, tak směs dobře promícháme. Mouku prosejeme se sodou a práškem do pečiva a přimícháme do ní mleté lískové ořechy.

Celá vejce spolu s cukrem šleháme 5 minut při nejvyšší rychlosti do pěny, poté do ní po lžících zašleháme máslo s čokoládou. Vařečkou do pěny postupně zamícháme kysanou smetanu a mouku s ořechy, jen zlehka, aby se suroviny spojily, ale pěna nespadla. Těsto nalijeme do formy a uhladíme na povrchu.

Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je korpus upečený, zjistíme zapíchnutím špejle: pokud zůstane čistá, je hotový. Upečený korpus necháme vychladnout na roštu a poté jej podélně prořízneme na dvě poloviny.

Krém ze smetanového sýra
130 g másla
50 g moučkového cukru
400 g smetanového termizovaného sýra (Philadelphia, Fénix...)

Máslo s prosátým cukrem utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a třeme dalších 5 minut. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky.

Smetanový krém
200 g smetany ke šlehání
20 g moučkového cukru
125 g mascarpone

Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1½ minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

Skládání dortu
250 g malinového džemu
60 g lískových ořechů


Lískové ořechy nasypeme na rozpálenou pánev, kde je pražíme asi 3 až 5 minut. Během pražení je občas prohodíme, aby se rovnoměrně udělaly ze všech stran. Upraženým ořechům popraská tenká hnědá slupka. Ihned je nasypeme na papírovou utěrku nebo pečicí papír. Promneme je v zabaleném papíru, tím je zbavíme hnědé slupky. Ořechy nasekáme nahrubo.

Spodní plát těsta potřeme polovinou džemu. Rozetřeme na něj rovnoměrně sýrový krém, ten přikryjeme druhým plátem těsta, který potřeme zbývajícím džemem. Nahoru navršíme smetanový krém, uhladíme jej a posypeme ořechy. Necháme vychladit dvě hodiny v ledničce.







11 komentářů:

  1. Mary, mňam, to musela být dobrota.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím a děkuji za krásný recept, chystám se na to, jen se chci zeptat, jakou funkci má v těstě ta bílá čokoláda... nemám zrovna žádnou doma a v nejbližším obchodě nemají moc kvalitní, můžu ji vynechat? Říkám si, že dám místo ní o trošku víc másla a cukru a trošku vanilkového extraktu, to by mohlo fungovat podobně (?).

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá nádherně. Já miluju ořechové dortíky :))

    OdpovědětVymazat
  4. Dort nádherný, chystám se ho upéct na sobotní oslavu.Jen mám malý problém - jsem z menšího města a nesehnala jsem sýr Philadelphia ani Fénix.Koupila jsem jen čerstvý smetanový sýr Imperiál od zn. Moravia.Myslíte, že jej lze použít, nebo se na to mám vyprdnout a udělat oba krémy z mascarpone...?Díky moc za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sýr Imperiál vůbec neznám, tak nevím. Pokud má konzistenci podobnou třeba pomazánkovému máslu, tak bych ho použila. Pokud spíš Lučině, tak se obávám, že by to bylo moc řídké.

      Vymazat
    2. A myslíte, že by byl dort dobrý kdybych použila na obě patra ten smetanový krém z mascarpone?

      Vymazat
  5. Anonymní05.06.15 8:45

    Dobrý den, dort jsem dělala už několikrát a je opravdu výborný. Chtěla jsem se zeptat jen jaké by bylo množství, pokud bych dort chtěla prokrojit 2x. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, přidala bych ⅓ všeho.

      Vymazat
    2. Děkuji, vyzkouším.

      Vymazat