čtvrtek 5. června 2014

Salát z listů hořčice a kedlubny s pošírovaným vejcem a cheddarem





Do salátů používám ráda listy mladé červené řepy a když jsem viděla v zahradnictví Borek tu záplavu kedluben, tak mě napadlo, proč nevyzkoušet i její listy. Když chutnají králíkům!? Natrhala jsem si u nich i listy různých odrůd hořčice, ty jsou opravdu hodně pikantní, zvlášť odrůda Red Lion. Použít můžete i květy hořčice. Spolu s ředkvičkou a cheddarem z toho vznikl chutově výrazný salát, s pepřem tedy buďte opatrní. O listech hořčice si můžete více přečíst tady, pokud na ně někde narazíte, budou je prodávat i u Borků, tak je vřele doporučuji. Budou totiž oživením každého salátu.

Suroviny
listy různých odrůd hořčice
malé listy kedlubny
několik listů salátu Lollo feska
ředkvička
olivový olej
bílý pepř
sůl
vejce
ocet
hrubě mletý černý pepř
vyzrálý cheddar

Všechny listy opereme ve studené vodě a osušíme. V misce je promícháme s ředkvičkou nakrájenou na tenké plátky a trochou olivového oleje, solí a bílým čerstvě mletým pepřem, vše podle chuti.

Pošírovaná vejce – do širšího kastrolku dáme vařit vodu s dvěma lžícemi octa, můžeme do ní přidat i trochu muškátového oříšku. Vajíčko vyklopíme do misky. Vodu v hrnci necháme na mírném plameni bublat, lžící v ní vytvoříme mírný vír a do jeho středu nalijeme z misky vajíčko. Miska musí být těsně nad hladinou. Vír obalí bílek kolem žloutku. Video návod třeba zde.

Salátové listy vyložíme na talíře, na ně do středu každého položíme pošírované vejce, které posypeme čerstvě nahrubo pomletým pepřem. Na závěr salát posypeme hoblinami cheddaru.




3 komentáře:

  1. Salaty horcice pouzivam moc rada, zajimave kontrastuje s jinymi druhy-mizunou,rukolou a dalsimi. Vyborne se doplnuje s umeoctem...

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji za dnešní nádherný tip.....

    OdpovědětVymazat
  3. Super, zní to úžasně!

    OdpovědětVymazat