středa 18. června 2014

Ricottový chlebíček s citronem a malinami




Svěží, výrazně citronový, vláčný chlebíček z ricotty. Jako překvapení se uvnitř skrývá ovoce, můžete použít maliny, borůvky... Čerstvé jsou určitě lepší, ale nebudou vadit ani mražené, ty se předem nemusí ani rozmrazovat. 

Suroviny
170 g změklého másla
200 g krupicového cukru
350 g ricotty
3 vejce
220 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetky soli
2 citrony
120 g malin

Citrony propaříme: Omyjeme je, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z nich na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a z jednoho vymačkáme šťávu.

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přimícháme do ní sůl a citronovou kůru.

Máslo utřeme s cukrem do pěny, přidáme ricottu a postupně vetřeme jedno vejce po druhém, musí se vždy dobře propojit s těstem. Na závěr do těsta zamícháme suché suroviny a citronovou šťávu.

Formu na chlebíček o rozměrech 25 x 11 cm vyložíme pečicím papírem nebo ji vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do formy rozetřeme polovinu těsta, naklademe na ně maliny, které přikryjeme druhou polovinou těsta. Povrch můžete posypat granulovaným nerozpustným cukrem.

Pečeme 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem. Zda je buchta upečená, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžeme formu vytáhnout z trouby. Po upečení necháme vychladnout na roštu.







19 komentářů:

  1. Chlebíček vypadá krásně, hned bych si dala. Nedávno jsem pekla
    ricottovou bábovku s citronem a chia semínky a můžu jen potvrdit, že kombinace ricotty s citronem je vynikající.
    LeniK z Tasty Therapy

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá úžasně, určitě vyzkouším :P jen se chci zeptat, ricotty mám jen jednu vaničku (250g), můžu to doplnit plnotučným tvarohem ve vaničce nebo mascarpone??

    OdpovědětVymazat
  3. Ricotu mame radi a tak si tisknu dalsi recept.

    OdpovědětVymazat
  4. Už je v troubě ale s třešněmi a limetkou :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Další božský recept, já budu tlustááá!!! :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Pekla jsem dnes s jahodami, výborný. Díky za návod.

    OdpovědětVymazat
  7. Pekla jsem v pátek s limetkou a borůvkami na návštěvu k rodičům. Jen mi při přípravě těsta došel cukr, tak jsem dala jen 15 dkg, ale koláč byl sladký akorát. Všem moc chutnal, takže recept můžu všem vřele doporučit.

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá nádherně svěže a ta kombinace je fakt super!

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní29.06.14 9:34

    Prosim te, odkud mas tenhle recept?
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nemám odnikud, ricottové těsto už mám v jiném receptu, s přidáním malin a citronu to byl experiment.

      Vymazat
  10. Dostala jsem na něj hroznou chuť. Asi si zajdu do obchodu pro ricottu.. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Opět nemůžu jinak než pět ódy :) Tvůj makovec s karamelizovanými hruškami po mě chtějí upéct známí a přátelé na každou akci. I když tento ricottový chlebíček je mu nebezpečně v patách. Minule se dokonce přeli, co je lepší a došli k názoru, že do toho nemám co kecat a od teď vždycky upéct oba :) Takže díky za skvělé recepty a jen tak dál. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak včera opět upečeno, akorát ve formě muffinů. Neměly chybu :)

      Vymazat
  12. Děkuju moc za recept, byl vynikající i jako muffiny s meruňkama :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuju za recept, doma se mi vyskytlo větší množství ricotty (vanička 1,5 kg) a potřebovala jsem to někde využít. Chlebíček je krásně vláčný a dobrý i v podzimní variaci s jablky a skořicí.

    OdpovědětVymazat
  14. Hledala jsem nějaký recept s malinama a jelikož peču ráda podle vašich receptů vyzkoušela jsem tento. Ricotty jsem dala jen 250g a malin od oka (spíše více) a chlebíček je úžasný. Děkuji za zajímavý recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a jsem ráda, že chutná :-)

      Vymazat