pondělí 23. června 2014

Nektarinkový dort s estragonem





Juchů, po roce opět narozeninová bečka v Držovicích! Vařil se ten nejlepší kančí guláš, pěkně pomalinku, celých pět hodin v kotlíku na ohni. Těžká konkurence pro tenhle můj dort :-) – nadýchaný piškot, ovocné želé a krém z termizovaného smetanového sýra s limetkou. Parádně osvěžující! Nektarinky a maliny nejsou podmínkou, varianta s rebarborou se také osvědčila a experimentovat se dá určitě dál. Čerstvý estragon dodává ovocnému želé kořenitý akcent, nebála bych se ani citronového tymiánu, meduňky, levandule… Těším se na vaše nápady.

Piškot
2 vejce
80 g krupicového cukru
½ dl řepkového nebo slunečnicového oleje
100 g hladké mouky
5 g prášku do pečiva

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva.

Bílky vyšleháme do pěny, postupně po lžících do nich zašleháme cukr – musí se v nich dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme jeden po druhém žloutky a olej. Na závěr jen velmi rychle zamícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Upečený piškot necháme vychladnout ve formě.

Nektarinkovo-malinové želé
500 g nektarinek
100 g malin
15 g plátkové želatiny
160 až 180 g krupicového cukru
150 ml pomerančové šťávy
25 g bramborového škrobu
1 vrchovatá polévková lžíce nasekaného čerstvého estragonu

Želatinu dáme nabobtnat do 200 ml studené vody, připomíná potom pomačkaný igelitový pytlík.

Nektarinky zbavíme pecek a nakrájíme je na menší kousky. V kastrolku je povaříme 5 minut spolu s pomerančovou šťávou, cukrem a estragonem. Bramborový škrob rozmícháme v 6 lžících studené vody. K nektarinkovému kompotu přidáme maliny a rozmíchaný škrob, krátce povaříme. Sundáme z plamene a v kompotu rozmícháme nabobtnalou želatinu. Za občasného míchání necháme chladnout.

Piškot uzavřeme do dortové obruče, která k němu musí těsně přiléhat. Na piškot nalijeme připravené želé, musí být už dostatečně ztuhlé, aby se tekutina nevsákla do piškotu, ale zároveň se musí dát ještě přelévat. Formu dáme do ledničky minimálně na 30 minut, dokud želé dostatečně neztuhne.

Limetkový krém
400 g smetanového termizovaného sýra (Fénix, Philadelphia)
250 g měkkého tvarohu
250 g smetany ke šlehání
15 g plátkové želatiny
80 g moučkového cukru
2 limetky

Limetky propaříme: Omyjeme je, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z nich na jemném struhadle zelenou vrstvu kůry a z jedné vymačkáme šťávu.

Želatinu dáme nabobtnat do 200 ml studené vody, připomíná potom pomačkaný igelitový pytlík.

Tvaroh krátce vyšleháme se sýrem, cukrem, kůrou a šťávou z limetky. Část této směsi si odebereme do kastrólku a zahřejeme ji, přidáme nabobtnalou želatinu a dobře ji rozmícháme. Tuto směs pomalu zamícháme do vyšlehaného tvarohu. Necháme 15 minut chladnout a přimícháme vyšlehanou smetanu. 

Krém natřeme na ztuhlé želé a dáme opět minimálně na 30 minut chladit do ledničky.

Před podáváním ozdobíme čerstvým nebo grilovaným ovocem, karamelem...








9 komentářů:

  1. Anonymní24.06.14 7:59

    Dobrý den, ráda bych vám poděkovala za inspiraci, kterou mě v posledních měsících naplňujete. Od chvíle, kdy kdy jsem objevila vaše stránky, se od nich nemůžu odtrhnout a neustále něco peču. Vášnivou kuchařkou jsem byla vždy, ale do pečení se zamilovávám čím dál tím víc. Vzhledem k tomu, že čekám druhé dítě a neustále mám chuť na sladké, má vše velký úspěch :) Nicméně mám jeden dotaz nebo spíš žádost o radu k výše uvedenému dortu a vlastně k dortům všeobecně. Mám klasickou formu s odnímatelným dnem, ale podle fotografie vašeho dortu, mi ta má forma přijde příliš nízká tak akorát na ten korpus a vy máte ovoce i silnou vrstvu krému krásně tvarovanou podle formy. Jak toho docílit? Pořídit si takto vysokou formu, nebo něčím formu nastavit....Mnohokrát děkuji za odpověď, přeji mnoho štěstí a krásných receptů.....Já každý den sleduji, zda jste něco přidala a na co se moje rodina může těšit. S pozdravem D.R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky! Používám nastavitelnou dortovou formu, moje je z Tchiba, je podobná třeba této.

      Vymazat
    2. Díky a do výšky? To máte klasiku? Přijde mi to vysoké, že se to do formy nevejde...

      Vymazat
    3. Ta posuvná forma je vyšší než klasická.

      Vymazat
    4. Zkuste si boky formy vyložit pevnější fólií (já jsem si na pruhy nastříhala takový ten obal na dokumenty).

      Jinak tedy ten dort je tak nádherně ozdobený, že se na něj nemůžu vynadívat. Miluju vaše stránky, jste tak neuvěřitelně šikovná.

      Lucka

      Vymazat
  2. Wow, po dlouhé době jsem sem zavítala a opět jsi mě hned namlsala. Přinesla jsem si ze středomořských trhů levanduli na vaření, takže jí nejspíš zkusím zahrnout i do tohoto receptu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ovšem tento dort, to je bomba :) díky za ten recept, musím někdy zkusit!

    OdpovědětVymazat
  4. Nááádherný a extra luxusní dort, nevím tedy jestli by mi chuťově sedl,ale je překrásný :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dort je vynikající, upekla jsem ho manželovi k narozeninám a slaví úspěch. Moc děkuji za bezvadné recepty a hlavně recepty, které fungují a nejsou přeslazené! Jitka

    OdpovědětVymazat