sobota 14. června 2014

Koláč s jahodovým želé s černým pepřem a mandlovou panna cottou




Další tip pro hodně zralé jahody! Koláč z křehkého mandlového těsta s mandlovou panna cottou a jahodovým želé, kterému pikantnost dodává troška černého pepře.

Těsto
150 g hladké mouky
30 g mandlové moučky (jemně mletých mandlí)
40 g moučkového cukru
90 g vychlazeného másla
1 žloutek
špetka soli
3 lžíce ledové vody

Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.

Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do formy na koláč o ∅ 23 cm tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 160°C s horkovzduchem, poté vyjmeme papír se zátěží a pečeme dalších 5 až 10 minut. Po upečení necháme chvilku vychladnout.

Mandlová panna cotta
250 g smetany ke šlehání
30 g jemně mletých blanšírovaných mandlí
40 g moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy
10 g plátkové želatiny

Želatinu namočíme do malého množství studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat. Smetanu spolu s mandlemi, cukrem a citronovou šťávou ohřejeme, nesmí však projít varem. Dobře v ní rozmícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu a za občasného míchání necháme směs vychladnout, dokud nezačne houstnout. Poté ji nalijeme na vychladlý podklad koláče a dáme na ½ hodiny ztuhnout do ledničky.

Jahodové želé
500 g jahod
40 g třtinového cukru
15 g plátkové želatiny
pár kapek citronové šťávy
špetka hrubě mletého černého pepře

Želatinu namočíme do 100 ml studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat.

Tři jahody odložíme stranou na ozdobu, zbývající omyjeme a rozpůlíme. Spolu s cukrem a lžící vody je 5 minut povaříme. Rozvařené jahody propasírujeme přes jemné sítko, abychom se zbavili peciček. V kastrolku jahody znovu ohřejeme, přidáme k nim citronovou šťávu a pepř, odstavíme z hořáku a přilijeme nabobtnalou želatinu i s vodou, tu dobře rozmícháme. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, sebereme ji lžičkou. Za občasného míchání necháme vychladnout, dokud nezačne směs lehce houstnout.

Chladnoucí želé nalijeme na koláč s vychlazenou panna cottou, do středu umístíme jahody na ozdobu. Necháme ztuhnout v ledničce asi ½ hodiny a můžeme podávat.





6 komentářů:

  1. Hezký den, prosím Vás, co to je keramzit?

    OdpovědětVymazat
  2. Tak za tuhle dobrotu bych vraždila :)))) Vypadá nádherně

    OdpovědětVymazat
  3. wooow, vyzerá tak... elegantne :-D šikovná si! preveľmi!

    OdpovědětVymazat
  4. Ááách, tak to si musím udělat! Bohudíky je u nás jahodová sezóna ještě pořád v plném proudu, takže jdu na to! Nebo alespoň na tu panna cottu s jahodvým želé s pepřem, to musí být úžasné!

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem celkem bezúspěšně hledala recept na lehký angreštový koláč. Pak jsem si vzpomněla na tuhle Vaši dobrotu a vyzkoušela obměnu - místo mandlí jsem použila do těsta i smetany strouhaný kokos a místo jahodového želé angreštové - výsledek nemá chybu. (Kdybyste ale věděla o dobrém angreštovém koláči, dejte vědět :-) ) Zdravím Vás, Ivana

    OdpovědětVymazat