čtvrtek 12. června 2014

Jahodové koláče s bezinkovým sirupem a drobenkou




Jahodová sezona již pomalu končí, tak si můžete z takových hodně zralých jahod udělat kynuté koláče. Pokud máte i domácí bezinkový sirup, bude se do nich skvěle hodit. 

Suroviny na 10 koláčů
60 g másla
100 ml mléka
70 ml smetany 
14 g kvasnic nebo 7 g sušeného droždí
2 lžíce moučkového cukru
360 g hladké mouky
2 žloutky
velká špetka soli
2 lžíce bezinkového sirupu*
2 lžíce strouhanky
1 lžíce másla
30 až 40 jahod
1 vejce

Máslo roztopíme, rozmícháme v něm 1 lžíci cukru a přilijeme mléko a smetanu a nadrobíme do něj čerstvé kvasnice, necháme 10 minut stát.

Mouku prosejeme, přidáme sůl, druhou lžíci cukru, žloutky, bezinkový sirup, sušené droždí (pokud nepoužijeme čerstvé) a na závěr máslo s mlékem. Vypracujeme hutnější, ale elastické hladké těsto, které je jen nepatrně lepivé. Elektrickým hnětačem ho zpracováváme asi 5 minut, ručně tedy ještě déle. Z hotového těsta vytvoříme bochánek, který lehce zaprášíme moukou a necháme jej v misce přikryté utěrkou kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1½ hodiny).

Během kynutí rozpustíme na pánvičce lžíci másla a na ní lehce opražíme strouhanku.

Drobenka
30 g másla
50 až 70 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
2 lžíce bezinkového sirupu*

Mouku v misce promícháme s cukrem a přilijeme k ní rozpuštěné máslo a bezinkový sirup. Prsty zpracujeme na drobenku.

Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejných dílů (75 g jeden), z každého kousku vytvarujeme kuličku, tu položíme na plech s pečicím papírem a lehce ji zploštíme. Plech přikryjeme utěrkou a těsto necháme opět na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svou velikost.

Do vykynutých bochánků uděláme dnem skleničky hluboké důlky, těsto by mělo být vysoké jen pár milimetrů. Na dno každého důlku dáme lžičku strouhanky a rozprostřeme ji po celé ploše. Na strouhanku položíme tří až čtyři jahody bez stopek. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a celý koláč posypeme drobenkou.

Pečeme 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Upečené koláče necháme vychladnout na roštu. Jako každé kynuté těsto jsou nejlepší čerstvé.

* Pokud nepoužijete bezinkový sirup, přidejte lžíci moučkového cukru.








4 komentáře:

  1. Nadhera! Myslite, ze by sly udelat i s tresnema?

    OdpovědětVymazat
  2. Ta strouhanka na dno je kvůli tomu aby se šťáva z jahod neprosákla dnem?

    OdpovědětVymazat