sobota 31. května 2014

Rebarborový koláč s vanilkovým krémem a pistáciemi



Vanilkový pudingový krém s rebarborou a pistáciemi na křehkém lineckém těstě. Je vláčný a ideální pro ty, kteří mají rádi krémové dezerty, ale nemají rádi máslové krémy. Inspirace ze Sweet Dreams.

Linecké těsto
110 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
40 g mléka
200 g hladké mouky
špetka soli

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Hladkou mouku prosijeme a promícháme se solí. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně do ní zašleháme žloutek a po troškách mléko. Na závěr krátce zašleháme mouky.

Těsto rozetřeme po koláčové formě o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i boky formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do mrazničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout.

Náplň
375 ml mléka
15 g hladké mouky
25 g bramborového škrobu
2 žloutky
50 g třtinového cukru
semínka z ½ vanilkového lusku
3 dlouhé šlahouny rebarbory
35 g moučkového cukru
1 lžíce vyloupaných nesolených pistácií

Polovinu mléka svaříme se semínky z vanilkového lusku a třtinovým cukrem. Jak dostat semínka z vanilkového lusku zjistíte třeba zde. Druhou polovinu mléka ušleháme se žloutky, moukou a škrobem. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k vroucímu mléku s vanilkou. Vaříme, dokud nevznikne hustý puding. Přikryjeme potravinářskou folií, aby nevznikl na povrchu škraloup, a necháme částečně vychladnout.
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky široké 5 mm. V misce ji promícháme s moučkovým cukrem.

Na vychladlý korpus rozetřeme vanilkový krém. Na něj klademe do kruhů plátky rebarbory. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem. Šťávu z rebarbory uchováme, po upečení koláče ji varem lehce zredukujeme a potřeme jí celý, ještě teplý, koláč. Pistácie nasekáme na menší kousky a posypeme jimi povrch koláče. Necháme vychladnout. Koláč je nejlepší až následující den odležený a vychlazený z ledničky.







10 komentářů:

  1. Rebarboru mám veľmi rada, ale kde zohnať červenú rebarboru???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem koupila v obchodě, na zahradě máme také jen tu zeleno-žlutou.

      Vymazat
  2. Tak můj letošní první pokus s rebarborou ztroskotal,ale tohle mě znovu nalákalo vyzkoušet koláč, mě tyhle koláč prostě nemají rádi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec složitý, tak držím pěsti, Jano :-)

      Vymazat
  3. Wow, to vypadá úžasně. Rebarboru mám moc ráda. Když dostanu od babičky, tak si ale nejraději udělám "kompot". Nakrájím na kostičky a dám vařit s hromadou cukru (to záleží na tom jak moc je kyselá). Je to skvělé jak teplé, tak i studené na osvěžení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kompot teď máme na programu téměř každý den :-)

      Vymazat
  4. Tak ten je nádhernej! Škoda jen, že nikde nemůžu natrefit na pěkně růžovou tuzemskou rebarboru, ach jo. Ty tvoje fotky a recepty jsou prostě úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, díky! Já na tu růžovou natrefila taky jen náhodou a na zahradě je jen ta žlutá :-(

      Vymazat
  5. Dobry den, mozem sa spytat, kde ste zohnali tie nesolene pistacie, vhodne na dezerty. Mam kopec receptov, kde sa maju pouzit, ale neviem ich zohnat v "normalnej" cene. Dakujem. Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pistácie kupuji v prodejně se sušenými plody, ale jsou docela drahé, 10 dkg stojí 79 Kč.

      Vymazat