neděle 25. května 2014

Maková bomba




Konečně byla příležitost vyzkoušet jeden recept z loňského podzimního čísla časopisu Sweet Dreams. Přivezl mi ho tehdy z Vídně kamarád, kterému se moc líbily malé makové bábovičky. Originální recept není totiž jedna velká polokoule, nýbrž několik malých, navíc jsou plněné švestkovou želatinou. Chtěla jsem pro oslavence jeden dort, tak jsem si musela upravit poměry surovin a švestky jsem nahradila brusinkami. Recept mohou dělat i ti, kteří nevlastní mlýnek na mák, protože se do něj dává celý. Dort je ovšem docela náročný a to nejen časově. 
Všechno nejlepší, Michale!

Makový korpus
75 g másla
2 lžíce rumu
3 vejce
80 g krupicového cukru
100 g celého modrého máku
15 g hladké mouky
špetka soli

Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

Máslo roztopíme, přimícháme do něj rum a necháme lehce prochladnout. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Mouku prosejeme a zamícháme do ní mák.

Bílky se solí vyšleháme do pěny, po lžících do ní zašleháme krupicový cukr, až vznikne pevný sníh. Po jednom do něj zašleháme žloutky a na závěr máslo, které vléváme tenkým pramenem. Ručně do směsi opatrně zamícháme mák s moukou. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme na povrchu a pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 170°C s horkovzduchem.

Brusinkové želé
200 g čerstvých nebo mražených velkoplodých brusinek
140 g krupicového cukru
160 ml vody
10 g plátkové želatiny
miska s kulatým dnem o objemu 1 l (nejširší ∅ cca 15 cm)

Želatinu namočíme do 1 dcl studené vody a necháme ji nabobtnat, připomíná pomačkaný igelitový pytlík.

Vodu svaříme s cukrem, přidáme brusinky, přivedeme opět k varu a plamen zmírníme. Za občasného míchání vaříme 10 minut. Brusinky během varu popraskají a začnou želírovat. Nakonec k brusinkám přidáme nabobtnalou vymačkanou želatinu, rozpustíme ji, ale nesmí projít varem. Směs nalijeme do misky, uhladíme ji a dáme na 2 až 3 hodiny ztuhnout do ledničky.

Makový krém
14 g plátkové želatiny
100 g bílé čokolády
125 ml plnotučného mléka
2 žloutky
100 g krupicového cukru
špetka soli
250 g smetanového termizovaného sýra (Philadelphia, Fénix...)
2 lžíce limetkové šťávy
40 g celého modrého máku
250 g smetany ke šlehání
miska s kulatým dnem o objemu 2 l (nejširší ∅ cca 20 cm)

Misku lehce navlhčíme a vyložíme ji potravinářskou fólií tak, aby přiléhala k stěnám misky a nebyla zkrabacená.

Želatinu opět namočíme do 1 dcl studené vody a necháme ji nabobtnat. Mléko ohřejeme a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.

V misce, kterou můžeme dát do vodní lázně, vyšleháme žloutky s cukrem a solí do pěny. Postupně k nim za stálého šlehání přiléváme mléko. Misku postavíme nad vodní lázeň a za stálého šlehání metličkou zahříváme, dokud směs nezačne houstnout (na 82°C). Misku odstavíme z vodní lázně a v připraveném krému rozmícháme želatinu a následně bílou čokoládu.

Zvlášť vyšleháme sýr s limetkovou šťávou a mákem a zamícháme do žloutkové směsi, kterou necháme následně vychladnout. Ušleháme smetanu a zamícháme ji do prochladlé směsi, tu nalijeme do připravené misky.

Ztuhlé brusinkové želé vyklopíme z misky a položíme ho vypouklou stranou dolů na makový krém, lehce je do něj zatlačíme, aby vznikla hladká jednolitá plocha. Na ni položíme makový korpus, který seřízneme na potřebný průměr (podle velikosti misky). Misku přikryjeme potravinářskou fólií a dáme vychladit na celou noc do ledničky.

Maková glazura
20 g krupicového cukru
10 g vody
20 g bílé čokolády
12 g kondenzovaného slazeného mléka
1 plát želatiny
2 g celého modrého máku

Vodu povaříme s cukrem, až se úplně rozpustí, přidáme do něj čokoládu a kondenzované mléko a rozmícháme dohladka. Želatinu rozpustíme v 8 ml vlažné vody a spolu s mákem ji zamícháme do směsi. Vznikne hladká glazura, kterou necháme celou noc stát na chladném místě.

Druhý den opatrně vyklopíme dort z misky. Glazuru ve vodní lázni rozpustíme (na cca 40°C) a mašlovačkou nebo štětcem jí potřeme celý dort včetně hrany korpusu.

Dozdobíme čokoládou nebo ovocem.






18 komentářů:

  1. ja len zasnem. fakt nechape. nemam rada mak nic z maku nerobim ale toto musim spravit. toto je fakt uzasne uzasne uzasne uzasne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to nevím, jestli Vám to bude chutnat :-) Maku je tam fakt hodně.

      Vymazat
    2. pre mna bude najvacsi zazitok ked to spravim a ostatny budu papkat :).

      Vymazat
  2. To musím udělat, mák je prostě bomba :) Jindra

    OdpovědětVymazat
  3. Marynko, tak to je bombasticka bomba! Nadhera!

    OdpovědětVymazat
  4. To je nádherná bomba!!!!Do toho bych se nepustila,asi bych to zmastila,je to pro mě moc náročné:-) Daja

    OdpovědětVymazat
  5. To ma tedy spravne jmeno BOMBA.

    OdpovědětVymazat
  6. mozem nahradit brusnice ceresnami alebo visnami? bude to chutne?
    Dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, višně můžou být i samotné, třešně bych asi povařila s kořením (hřebíček, skořice, badyán), aby byly chuťově výraznější.

      Vymazat
    2. Dakujem za radu. Este tak zistit co to mam v mrazaku.... ale asi visne... :)
      Chystam sa na to rovno v stredu nech je vo stvrtok hotovo. Tak mi drz palce. Urcite napisem ako to dopadlo.

      Vymazat
    3. Možná bude potřeba do jiného ovoce trochu více želatiny, brusinky totiž hodně želírují.

      Vymazat
  7. O víkendu se bude nejspíš bombardovat. Želé z červeného rybízu nebude nutně na závadu, že ne?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě nebude, ale možná budete muset přidat trochu víc želatiny, brusinky přece jen víc želírují.

      Vymazat
  8. Hotovo uz mam upečene aj potrete. Skusim to hodit este dnes vecer na blogg.
    Maryna dakujem za super recept. Az ked som to dorobila pochodpila som ako velmi hrave to je. Bomba sa da urobit minimalne na tolko sposobov ako cheesecake ak nie na viac. Urcite ju spravim aj bez maku :). Velmi sa z toho tesim. Akurat ma potrapilo potrenie koprusu. To nemam take pekne ako ty. Ako si to robila? Na mriežke?
    Naozaj som z toho nadsena. Dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ta se Vám povedla, jak chutnala s višněmi? Glazurou jsem potírala až na talíři, na kterém se servírovala.

      Vymazat
  9. Dakujem. Nakoniec bola s ceresnami. pridala som skoricu badian klinceky a bolo to super. Mne ako som potierala sa glazura zhromazdovala na spodku do toho este tuhla. Nabuduce urcite skusim nahradit mak kokosom. Hrozne sa mi to paci. Dakujem ze skveli napad :).
    K

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tohle je opravdu fajnšmekřina velkého kalibru! Tahle bomba mi teď tedy nedá spát! Už aby měl někdo blízký narozeniny a já mohla tuhle dobrotu spáchat!

    OdpovědětVymazat