pondělí 21. dubna 2014

Oreo cheesecake




Krémovým, hutným až mazlavým cheesecakem jsme dnes nevítali koledníky, protože padl již na Velikonoční neděli. Tradičně se tento víkend sjíždíme u kamarádů k společné velkovýrobě kraslic, pomlázek, vyřezávání píšťalek...
Recept je z Moich wypieków.

Suroviny na korpus
150 g sušenek s náplní (Oreo, Disko)
2 lžíce másla

Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem a celou formu z vnější strany obalíme v několika vrstvách alobalu, aby se do ní nedostala voda, protože cheesecake budeme péct ve vodní lázni.

Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozemeleme nebo rozdrtíme sušenky, přidáme máslo a promícháme. Směs přendáme do formy, rozložíme po celé ploše a rovným dnem skleničky dobře umačkáme. Formu dáme na 10 minut do mrazničky.

Suroviny na cheesecake
800 g tvarohu
(v kostkách)
3 vejce
2 žloutky
200 g smetany ke šlehání
150 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
10 g hladké mouky
15 g bramborového škrobu
8 ks sušenek Oreo

Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký jako ten ve vaničkách.

Do tvarohu přidáme vejce, žloutky, cukry, mouku a škrob a vše krátce prošleháme, aby se všechny suroviny spojily. Přilijeme smetanu a opět krátce prošleháme. Tvaroh nalijeme na vychlazený korpus. Oreo sušenky nakrájíme na půlky a zatlačíme je do tvarohu. Tvaroh na povrchu uhladíme.

Formu postavíme do hlubšího plechu, na plech nalijeme vařící vodu, která musí dosahovat do ½ výšky formy. Pečeme nejdříve 15 minut při teplotě 170°C bez horkovzduchu, potom snížíme teplotu na 140°C a pečeme dalších 80 minut.

Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit. Po upečení koláč necháme chladnout v pootevřené vypnuté troubě 1 hodinu, poté jej vytáhneme a na chladném místě jej necháme odležet ještě alespoň 5 hodin.

Na ozdobu
200 g smetany ke šlehání
125 g mascarpone
1 lžíce moučkového cukru
12 mini sušenek Oreo nebo 6 velkých


Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Mascarpone spolu s cukrem vyšleháme do hladkého krému. Následně přilijeme smetanu a šleháme, dokud nevznikne pevný krém, ale opatrně, aby se krém nepřešlehal.

Cheesecake potřeme krémem a ozdobíme Oreo sušenkami.











7 komentářů:

  1. Krásné jarní fotky :) A Oreomám ráda takže i dort z nich by mi určitě moc zachutnal :)

    OdpovědětVymazat
  2. To se vám to všechno krásně povedlo !!! a dobrotka vypadá luxusně ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Cheesecake jako takový vypadá super, jen mě u podobných receptů vždycky překvapí ochota kombinovat kvalitní suroviny s průmyslovým "odpadem" jako je např. Oreo (Snickers, Milka). Jako netvrdím, že se tyhle transportéry cukru nedají při totálním absťáku na sladké sníst (byť žaludek nepoděkuje), ale proč to cpát dobrovolně do něčeho na čem se ještě nadřu. Nechápu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mě zase stále překvapuje, že se tolik lidí pod svůj názor ani nepodepíše.

      Vymazat
  4. Anonymní23.05.14 9:44

    Na jméno tam není žádné okýnko, jen výběr Google účtu (který osobní nemám) apod. Většina lidí stejně používá přezdívky což mi přijde taky v podstatě anonymní. A podepisovat se pod každý příspěvek je sice fajn, ale pak si to kdokoliv vygoogluje deset let zpětně (pokud se zrovna nejmenujete Jan Novák). Petr Bajer

    OdpovědětVymazat
  5. Inspirovala jsem se vaším receptem a dort prý moc chutnal. Děkuji :)

    OdpovědětVymazat