úterý 29. dubna 2014

Louhované preclíky

laskominyodmaryny

Velké, měkké, slané preclíky z louhovaného kynutého těsta, které si můžete dát k pivu v každé bavorské hospodě. A proč louhované? Protože se vykynuté preclíky před pečením povaří v louhu, tedy  ve vodě se sodou. Více se o tomto procesu dočtete třeba u Maškrtnice. Inspirace z Moich wypieków.

Suroviny na 10 preclíků
720 g hladké pšeničné mouky
150 ml mléka
225 ml vlažné vody
7 g sušeného droždí
60 g másla
10 g moučkového cukru
10 g soli

Máslo rozpustíme a přilijeme do něj mléko. Prosátou mouku promícháme s droždím, solí a cukrem, přilijeme k nim mléko s máslem a část vody. Postupně během zpracovávání těsta přiléváme další vodu. Musí vzniknout hutnější, ale elastické těsto. Z hotového těsta vytvoříme kouli, tu vložíme do mísy vysypané mouku, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo bez průvanu na cca 1½ hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2 litry vody
5 lžic jedlé sody
2 žloutky rozšlehané s 2 lžícemi vody
hrubozrnná mořská sůl na posypání

Vodu se sodou dáme vařit do širšího kastrolu.
Dva plechy vyložíme pečicím papírem.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, lehce ho zpracujeme s minimálním podsypáváním moukou. Rozdělíme ho na 10 rovnoměrných dílů. Postupně z každého dílu vyválíme hada dlouhého 60 cm a stočíme do tvaru preclíku, hotové preclíky odkládáme stranou na vál.

Z webu http://blogs.kqed.org/bayareabites/2008/07/11/the-pretzel-tying-knots/
Jakmile začne vařit voda, vložíme do ní preclík a vaříme jej 30 sekund, preclík plave na hladině. Vytáhneme jej širokou děrovanou obracečkou, necháme nad hrncem okapat a klademe rovnou na plech. Každý preclík vaříme zvlášť.

Na plechu preclíky potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mořskou solí.

Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 230°C. Po upečení necháme lehce prochladnout na roštu. Podáváme vlažné i studené.

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny





17 komentářů:

  1. Teda ty vypadají luxusně, určitě i tak chutnají !

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzeraju fakt nadherne! Ja mam vzdy problem to "vymodelovat" aby aj po vybrati z vody mal tvar praclika.. :(
    Mam vsak otazku, resp. prosbu o radu, cim to moze byt, ze tie komercne predavane, na mnohych miestach zrejme dopekane pracliky su tmavsie (beriem to tak, ze ide do toho luhu nieco v komercnej brandzi pouzivane, no im tak nepukaju (mam ten isty efekt v domacich podmienkach, ze pri vyssej teplote to cesto potom popraska) dakujem. Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu netuším, jak docílí toho, že jsou v obchodech tmavě hnědé. I mražené polotovary, které jsme kupovali v Bavorsku se tak v domácích podmínkách neupekly. Popraskání není podle mne úplně na závadu.

      Vymazat
  3. Jsou krásné a máte velice zajímavý recept.

    OdpovědětVymazat
  4. jsou naprosto skvělé a povedly se, díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
  5. Preclíky jsou úžasné, ráda na akcích s kamarádkami předvedu něco nového a s recepty od Vás nikdy neudělám chybu. Moc díky za recept :)
    Jita

    OdpovědětVymazat
  6. Musím také poděkovat za bezchybný recept. Dlouho jsem žila v Německu a po návratu do ČR mi preclíky moc chyběly. Tento recept opravdu funguje! Tisíceré díky!

    OdpovědětVymazat
  7. hnedé sú preto, lebo je to lúhované. doslovne.
    v sóde je to len náhrada, originál sa to robí do potravinárskeho lúhu - hydroxid sodný/lúh sodný/kaustická sóda
    a nepotiera sa to žĺtkom

    OdpovědětVymazat
  8. Vyzkoušela jsem,a je to výborné! Nikdo z naší rodiny si nemohl vynachválit. Zvádla jsem to i sama,a to je mi 13. Recept je sice trošku složitější,ale dá se bez problémů zvládnout :). Děkji moc za recept a zpříjemnění nálady a dne :). Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji za krásný komentář.

      Vymazat
  9. Chtěl bych se zeptat,jak uchovat preclíky čerstvé,aby na stojánku neztvrdly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kynuté těsto nikdy nevydrží dlouho čerstvé, nejlepší je hned první den.

      Vymazat
  10. dnes jsem pekla poprvé, povedly se a chutnají úžasně :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jsou božské. Neni to slozite, jak to na prvni pohled vypadá a hlavne preclíky stoji za to, fakt :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Moc moc děkuji za bàječný recept. Prostě je 100%. Všichni je pochválili a povedlo se dokonale. Jste úžasná. Vaše stránky mě baví. ��

    OdpovědětVymazat