úterý 11. února 2014

Sernik s brusinkami na makovém korpusu

laskominy od maryny

laskominy od maryny

laskominy od maryny

Ještě že je pořád co slavit a mohla jsem udělat (sama sobě) zas nějaký dortík. Tři oblíbené suroviny – mák, tvaroh a brusinky – spolu zafungovaly skvěle. Křehký makový korpus, na něm hutný těžký sernik/cheesecake a brusinková omáčka. Inspirace z Kwestii smaku.

Makový korpus
170 g modrého máku
50 g mandlí nebo mandlové moučky
45 g másla
1 lžička mleté skořice
1 lžíce likéru Amaretto
2 menší vajíčka
špetka soli
60 g krupicového nebo třtinového cukru

Dno dortové formy o ∅ 23 až 26 cm vyložíme pečicím papírem a celou formu z vnější strany obalíme v několika vrstvách alobalu, aby se do ní nedostala voda, protože sernik budeme péct ve vodní lázni.

Mandle pomeleme na jemno.

Mák zalijeme vodou a 30 minut jej povaříme, zcedíme, necháme dobře okapat a 2x jej pomeleme v mlýnku na maso s deskou s nejmenšími dírkami. Pokud máte mlýnek na mák, můžete jej nejdříve pomlet suchý a až následně jej povařit s trochou mléka, aby vznikla hustá kaše.

Do máku přimícháme mandle, skořici, likér a lehce prochladlé rozpuštěné máslo. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich sníh, za stálého šlehání k nim přidáváme po lžících cukr a žloutky jeden po druhém. Opatrně do sněhu zamícháme připravený mák.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 175°C s horkovzduchem. Po upečení necháme trochu vychladnout ve formě.

Tvarohové těsto
750 g tvarohu (v kostkách, ne ve vaničkách)
250 g mascarpone
3 lžíce bramborového škrobu
170 g moučkového cukru
semínka vanilky z půlky lusku
5 vajíček
125 ml smetany ke šlehání
230 g brusinkového džemu nebo brusinkové omáčky

Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký, jako ten ve vaničkách.

K tvarohu přidáme mascarpone a hmotu promícháme. Krátce zašleháme cukr, škrob a vanilku, potom přidáváme za stálého šlehání při nejmenší rychlosti vejce jedno po druhém a na závěr smetanu.

Připravenou tvarohovou náplň nalijeme na lehce prochladlý korpus. Na horu naklademe lžičkou v malých rozestupech hromádky brusinkového džemu (použijeme zatím jen ⅔ džemu). Špejlí vytvoříme na povrchu serniku několik osmiček, čímž docílíme mramorování z džemu. Formu postavíme do hlubšího plechu, na plech nalijeme vařící vodu, která musí dosahovat do ½ výšky formy. Pečeme nejdříve 15 minut při teplotě 175°C bez horkovzduchu, potom snížíme teplotu na 120°C a pečeme dalších 90 minut.

Po upečení vypneme troubu, pootevřeme dvířka a sernik necháme takto chladit 15 minut. Následně jej vytáhneme z trouby, necháme vychladnout při pokojové teplotě a poté ještě 8 hodin v ledničce. Před podáváním do prohlubní, které vzniknou na povrchu serniku dáme zbývající brusinkový džem.




11 komentářů:

  1. Neprozřetelně jsem slíbila upéct k narozeninám cheesecake. Neměla jsem jasnou představu, tak sem si řekla: Jdu buď na Moje Wypieki, nebo k Maryně a trochu se inspiruji. Začla jsem tebou a -díky bohu za to!! Rozkliknu stránku a on na mě kouká - vím, že už další hledání nebude. Tenhle je naprosto geniální, přesně to, co hledám. Jen přemýšlím, co myslíš: šlo by dát plnotučný ve vaničkách a třeba přidat vejce? Půl kila takového mi totiž hačá v lednici a tak nějak jsem si představovala, že bych ho použila. A ten mák...ten prostě je :) Budeme mít kalcia až do dubna ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může to být i z něj, vajíčko už bych nepřidávala, možná ještě trochu bramborového škrobu. Rozhodně bych do tohoto tvarohu jen všechno zamíchala, co nejméně jej šlehat.

      Vymazat
  2. To je bomba, díky za recept, brusinky, to je moje. Jindra

    OdpovědětVymazat
  3. Panečku, to je hotové umělecké dílo! Zírám a asi vím, co si za měsíc upeču k narozeninám zase já. Bezlepkově to půjde krásně, jen nemám brusinky, takže asi vyměním za višně. Ale teda, vypadá úžasně a ještě lépe určitě chutná!

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, úplně se mi sbíhají sliny !!!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  5. V pátek se na něho chystám, přítel miluje mák a cheesecake, tedy ideální kombinace. Jen se zeptám, tu smetanu do tvarohu na konec vmícháte tekutou nebo ušlehanou? díky moc. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smetanu přidat nevyšlehanou. Snad bude chutnat.

      Vymazat
    2. Díky moc, doufám v to :) Tereza

      Vymazat
  6. Děkuji za vynikající recept, celá rodina byla unešená! Myslím, že se mi snad povedl takový, jaký má podle receptu být, jen ten makový korpus se mi zdál rozsýpavý a hodně mi zvlhnul... no takže zkrátka drobil se a přitom byl nasáklý :-) Jak má vypadat správně, prosím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vláčný a hodně křehký, ale drobit by se neměl.

      Vymazat