pondělí 3. února 2014

Růžičková kapusta po anglicku


laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Opět jedno jednoduché a rychlé jídlo z mé oblíbené zimní zeleniny – růžičkové kapusty. Zapečené kapustičky s karamelizovaným balsamikovým octem a opraženou strouhankou, podávané s omáčkou ze sýra Cheddar. Do omáčky můžete přimíchat i vlašské ořechy nebo drobně nasekaný čerstvý estragon. Určitě půjde použít i jiný chuťově výrazný sýr, třeba s modrou plísní. Inspirace Kukbuk.

Suroviny na 4 porce
500 g růžičkové kapusty
1 lžíce olivového oleje
2 plátky másla
sůl
1 lžíce třtinového cukru
4 stroužky česneku
špetka čerstvě pomletého pepře
2 lžíce balsamikového octa
½ dcl vody
2 lžíce strouhanky

Růžičkovou kapustu očistíme, pokud jsou horní lístky škaredé, tak je sloupneme a seřízneme košťál. Košťál nařízneme do kříže. Růžičkovou kapustu vhodíme do vařící vody a blanšírujeme ji 5 minut, poté ji scedíme. Okapanou kapustu dáme do zapékací misky, pokapeme ji olivovým olejem a posypeme solí (nejlépe mořskou hrubozrnnou) a promícháme ji, aby se obalila v oleji. Nahoru položíme plátky másla a dáme zapékat do trouby vyhřáté na 180°C na 20 minut.

Během zapékání kapusty na jedné pánvi opražíme strouhanku na sucho dozlatova.

Česnek nakrájíme na plátky. Na druhé pánvi zahříváme cukr s česnekem a pepřem, až se rozpustí, přilijeme k nim ocet a vodu, necháme lehce zredukovat a vše nalijeme na růžičkovou kapustu. Tu vrátíme do trouby a pečeme dalších cca 15 minut při 180°C. Kapusta musí lehce zezlátnout.

Cheddarová omáčka
2 lžíce másla
1 menší cibule
100 ml plnotučného mléka
100 ml sladké smetany
2 lžíce hladké mouky
150 g cheddaru
1 lžička hořčice (pálivá, nejlépe dijonská)
špetka muškátového oříšku
sůl

Cheddar nastrouháme na jemno.

Cibuli nakrájíme na malé kousky a necháme ji zesklovatět na rozpuštěném másle. Přidáme mouku a krátce mícháme, mouka nesmí ztmavnout. Za stálého energického míchání metličkou přiléváme tenkým proudem mléko smíchané se smetanou. Do vzniklé hladké omáčky zamícháme cheddar a necháme jej rozpustit. Dokořeníme hořčicí, solí a muškátovým oříškem.

Kapustičky podáváme teplé, posypané strouhankou, s vařenými nebo šťouchanými bramborami, případně jako přílohu k masům.





7 komentářů:

  1. Tak tohle vypadá hooodně dobře :) Zrovna mám kapustičky v lednici a přemýšlím co s nimi :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vaření mě vůbec nezajímá......ale vyfocené to máte naprosto skvěle...hrome, to se mi to jídlo líbí

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní25.10.16 9:14

    Dělala jsem jako přílohu k masu a bylo to prostě výborné!

    OdpovědětVymazat