neděle 16. února 2014

Boží milosti podle tety Vaňkové




Teta Ludmila ve slavnostním podlužáckém kroji, 1932
Tety Ludmila a Anka a stařenka, asi 1932
Loni se tu objevil recept na boží milosti podle mé stařenky a dnes podle její dcery, tety Ludmily Vaňkové. O tom, že její boží milosti budou skvělé, jsem vůbec nepochybovala, protože teta byla výborná cukrářka, která pekla nejen na svatby. Recept se oproti jiným vymyká už těstem, které velmi připomíná listové. Boží milosti jsou křehoučké, lehké jak pírko, uvnitř po usmažení nejsou duté, ale krásně lístkují, na povrchu mají opět charakteristické puchýřky.



Suroviny na 1. těsto
250 g hladké mouky
70 g kysané smetany
1 žloutek
1 malé vajíčko
5 cl bílého vína
2 cl rumu
1 lžička moučkového cukru
špetka soli

Mouku prosejeme s cukrem, přidáme k ní zbývající suroviny a vypracujeme těsto, to zpracováváme asi 10 minut, až je dokonale elastické a nelepí se. Zabalíme je do potravinářské fólie a dáme chladit do ledničky.

Suroviny na 2. těsto
65 g másla
1 lžíce hladké mouky

Máslo utřeme dohladka s moukou. Na pečicím papíru vytvoříme z másla čtverec vysoký cca 1 cm. Celý jej zabalíme do papíru a dáme na hodinu chladit do ledničky.

Těsto dále zpracováváme jako listové, návod je zde, jen s tím rozdílem, že těsto stačí převálet 3x vždy po hodině a ne 5x po dvou hodinách jako listové. Hotové těsto necháme dobře zabalené v potravinářské fólii celou noc v ledničce.

Těsto rozválíme na co nejtenčí plát, co nejméně podsypáváme moukou. Z těsta vykrajujeme obdélníky, v každém uděláme uprostřed tři zářezy. Smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě oleje smíchaného se sádlem rozehřátého na 175°C. Necháme okapat na papírovém ručníku a pocukrujeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

Boží milosti jsou nejlepší čerstvě usmažené, to jsou nejkřehčí.



13 komentářů:

  1. Marynko,
    nádhera...jen si křupnout.
    Moc se mi líbí Tvé dobové fotografie...krásně jsi to doladila:o)
    PS: Moc držím palce a věřím, že vyhraješ food bloggerku. Pro mě jsi jednička♥
    Krásný večer,
    Monča

    OdpovědětVymazat
  2. Mám ráda staré fotky ...a boží milosti , jakoby k nim patřily ♥Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Zítra jdu na to. Rodina je vyžaduje. V sobotu jsem dělala podle stařenky :-) (stejný recept mám od svojí stařenky-byla taky z Podluží-Týnec). Jak jsem uviděla fotku Tvojí tety, myslela jsem, že je to moje teta. Máme její stejnou fotku a v obličeji jsou si hodně podobné.
    Jsem Tvým blogem nadšená. Vařím podle něj něco skoro denně.
    Přeju hodně dalších výborných receptů.
    Dagmar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a chci se zeptat, zda recept máte úplně stejný, kdyby byl trochu jiný, zda byste mi jej neposlala na mail.

      Vymazat
  4. No teda, ty vypadají opravdu úžasně lehounce! Boží milosti se u nás doma nikdy nesmažily (v podstatě ani ty kobližky ne), ale tenhle nádherný prastarý recept nelze přejít bez povšimnutí. Budu se muset pochlapit a zahrát si na smažku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, doporučuji, je to fakt mňami :-)

      Vymazat
  5. Od babicek vzdy nejlepsi, krasny recept i clanek! A dodatecne moc moc gratuluju k nominaci food blog roku, velmi zaslouzena ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Vynikající pochoutka, na kterou se podle mě stále více zapomíná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kdo je jednou okusil... :-)

      Vymazat