čtvrtek 30. ledna 2014

Žitný kmínový chléb

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Chleba s vyšším podílem žitné mouky a kvásku, proto je jeho střída hutnější a vlhká. Vydrží dlouho vláčný a skvěle se do něj hodí i různá semínka.

Suroviny na 1 kg bochník
350 g aktivního žitného kvásku (150% hydratace)
150 g žitné chlebové mouky
200 g pšeničné chlebové mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
200 g vlažné vody
10 g soli
5 g kmínu

Všechny suroviny smícháme dohromady a ručně nebo v robotu uhněteme těsto. V robotu jsem hnětla asi 5 minut. Vznikne, díky většímu obsahu žitné mouky, lepivé středně tuhé těsto. To vložíme do misky vymazané olejem, přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě. Vykynuté těsto lehce zpracujeme, abychom ho odvzdušnili, vytvoříme bochníček, který vložíme spojem nahoru do dobře pomoučené ošatky, přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 3 hodiny. Ošatku s chlebem zabalenou do igelitové tašky můžeme dát také na celou noc do ledničky.

Před samotným pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny je nahříváme na 250 až 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chléb spojem dolů na lopatu nebo prkénko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme a sesuneme do nahřátého hrnce. Bochník lehce postříkáme vlažnou vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Po vložení chleba do trouby snížíme teplotu na 220°C, pečeme 20 minut v hrnci přikrytém pokličkou, poté sejmeme pokličku, snížíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 15 až 20 minut.

Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.

Chleba můžete také péct na kameni nebo dlaždici. Je to obdobné, jako u pečení v litinovém hrnci. Kámen musíme předem v troubě nahřát, potom jej posypeme hrubou moukou nebo krupicí, vyklopíme na něj bochník z ošatky spojem dolů, rychle jej nařízneme a kámen vrátíme do trouby. Aby měl chleba křupavou kůrku a pěkně naskočil, potřebuje vlhkost. Během prvních 2 minut pečení je potřeba po každých 30 sekundách nastříkat na boky trouby trochu vody, používám na to postřikovač na květiny. Pokud máte skleněná dvířka, tak opatrně, aby vám nepraskla. Důležité je pracovat rychle, aby trouba nebyla moc dlouho otevřená, jinak se v ní nevytvoří dostatečné množství páry.



6 komentářů:

  1. Tak přesně takový chleba mi strašně chybí!

    OdpovědětVymazat
  2. Zkousim ruzne chleby z tveho blogu a jsem nadsena. Omylem jsem minuly tyden prisla o kvasek - skoncil cely v chlebu, vzpomnela jsem si na nej az kdyz jsem chleba vytahla ven. Uz mam ale novy - timto zdravim brnenske Tri ocasky. S novym kvaskem a tvymi recepty to u nas dostalo pekarsky drive: psenice, zito, orechy, podmasli... Asi to bude i tim, ze jsem konecne prekonala fobii z rucniho hneteni (asi trauma z pripravy kynuteho testa v detstvi, kdy se u varecky stridala mama s babickou). Mozna je to i tim, ze po trictvrte roce peceni jsem vypracovala nejen spoustu test, ale i svaly:-) Chlebu zdar!
    PS: Vlastne jsem chtela jen pochvalit recept, protoze je opet super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle chlebové nadšení úplně chápu a jsem ráda, že můžu takto inspirovat. Chlebu zdar! :-)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný chléb, povedl se mi, přidala jsem do těsta ještě vlašské ořechy. Budu ho péct často, jsem moc ráda z Vašeho blogu, je pro mne víc než jen ispirací... ale taky občas i velkou výzvou. Díky Vám si troufnu totiž na věci, na které jsem se dřív dívala jen z velké dálky :)

    OdpovědětVymazat