pátek 17. ledna 2014

Salát ze sleďů na carpacciu z červené řepy



Suroviny
1 větší červená řepa
4 středně velké brambory
200 g filetů z marinovaných sleďů
2 vejce uvařená natvrdo
1 menší jablko
2 menší sterilované okurky
2 vrchovaté lžíce majonézy
1 lžíce kysané smetany
olivový olej
1 lžička nasekaného kopru
sůl
pepř

Červenou řepu dobře odrhneme ve vodě kartáčkem, položíme ji na alobal, lehce zakápneme olivovým olejem, posolíme a alobal zabalíme. Pečeme 1 až 1½ hodiny v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme řepu úplně vychladnout zabalenou v alobalu. Upečená řepa vydrží několik dnů, můžete si ji tedy upéct předem.

Brambory odrhneme kartáčkem a uvaříme je ve slupce do měkka. Ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme je na menší kostičky. Přidáme k nim oloupané jablko nakrájené na stejně velké kousky, nadrobno nakrájený okurek a vejce. Sledě (já jej nechávám i s kůží) nakrájíme na proužky. Majonézu promícháme s kysanou smetanou, koprem a dochutíme solí a pepřem. Všechny suroviny v misce opatrně promícháme, aby se hlavně brambory a vejce nerozpadly. Dochutíme solí a pepřem, případně troškou citronové šťávy.

Vychladlou červenou řepu oloupeme a nakrájíme ji na co nejtenčí plátky. Plátky naskládáme do kruhu na talíř, lehce je pokapeme olivovým olejem a posypeme čerstvě umletým pepřem. Na carpaccio z červené řepy položíme salát ze sleďů.





1 komentář:

  1. Mňam, tak to je moc prima kombinace, kterou určitě brzy vyzkouším! A krásné talíře!
    Marynko, prosím tě moc o radu, mohla bys mi třeba na email napsat, jak vytváříš ceny svých výrobků, které pečeš pro kavárnu Melounový cukr? A jestli je k tomu potřeba živnostenský list, nebo tě vyplácí jako fyzickou osobu? Díky moc!

    OdpovědětVymazat