neděle 26. ledna 2014

Kávové lanýže s pistáciemi




Čokoládové pralinky nebo v tomto případě spíše truffle s kávovou příchutí. Použijte na ně co nejkvalitnější čokoládu, ta je totiž jejich základem a v chuti dominuje. Kuličky nebo nepravidelné oválky, připomínající lanýže, můžete obalovat nejen v pistáciích, ale i mandlích, kakaovém prášku... 

Suroviny na 30 pralinek
200 g hořké čokolády (70%)
2 lžičky instantní sypané kávy
200 g smetany ke šlehání
2 lžíce třtinového cukru
90 g změklého másla
2 lžíce kávového likéru (není nutné)
60 g vyloupaných nesolených pistácií

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přimícháme k ní instantní kávu (musí se v čokoládě dobře rozpustit). Ze smetany spolu s cukrem ušleháme šlehačku, opatrně do ní stěrkou zamícháme lehce prochladlou rozpuštěnou čokoládu. Šlehacími metlami postupně do čokoládové šlehačky zašleháme změklé máslo rozkrájené na malé kousky a na závěr kávový likér. Vznikne hmota připomínající máslový krém, tu dáme minimálně na 12 hodin vychladit do ledničky v uzavíratelné nádobě.

Pistácie nasekáme nebo pomeleme na menší kousky. Ze ztuhlé hmoty lžičkou odkrajujeme kousky, ze kterých tvarujeme kuličky, ty ihned obalujeme v pistáciích. Kuličky se lépe tvarují v dlaních lehce navlhčených studenou vodou.



2 komentáře:

  1. Vypadají božsky! Já kávové lanýžky miluju s kardamonem a brusinkami, ale určitě vyzkouším i tvou variantu!

    OdpovědětVymazat