čtvrtek 9. ledna 2014

Černorybízové řezy




Když jsem včera uviděla tyhle řezy u Doroty na Moich wypiekach, bylo jasné, že je musím co nejdříve vyzkoušet. Kombinace krému ze smetanového termizovaného sýra, černý rybíz a čokoládový korpus mě úplně nadchly. Pro mě osobně letošní objev, ale máme teprve začátek ledna :-). Řezů je hodně velký kus, tak je doporučuji raději na nějakou větší rodinnou oslavu, kde mohou klidně nahradit dort. Do šlehačky můžete místo mascarpone přidat ztužovač, komu to nevadí. Džem použijte s co největším podílem ovoce, jeho kvalita je u tohoto dezertu opravdu důležitá. 

Korpus
190 ml řepkového oleje
125 ml vody
250 g krupicového cukru
50 g kakaa
5 vajíček
250 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli

Řepkový olej, vodu, polovinu cukru a kakao dáme do rendlíku, dobře rozmícháme a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme úplně vychladnout.

Mouku prosejeme a zamícháme do ní prášek do pečiva a sodu. Bílky oddělíme od žloutků, k bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich pevný sníh. Následně do něj zašleháme po lžících cukr a žloutky jeden po druhém. Při velmi malé rychlosti nebo ručně vařečkou přimícháme vychladlý olej s kakaem a na závěr mouku.

Dno plechu s vyššími okraji o rozměrech cca 35 x 25 cm vyložíme pečicím papírem, boky nemusíme vymazávat. Na plechu rozetřeme těsto, uhladíme a pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C.  Zda je těsto upečené, zjistíme špejlí. Upečený korpus necháme vychladnout v pootevřené vypnuté troubě.

Krém ze smetanového sýra
200 g másla
60 g moučkového cukru
500 g smetanového termizovaného sýra (Philadelphia, Fénix...)

Máslo s prosátým cukrem utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a třeme dalších 5 minut. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky.

Smetanový krém
500 g smetany ke šlehání
20 g moučkového cukru
125 g mascarpone

Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1½ minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

Skládání řezů
450 g černorybízového džemu
125 ml Cassis nebo jiného černorybízového likéru
60 ml vody
50 g hořké čokolády

Cassis smícháme s vodou. Čokoládu nastrouháme na jemno. Korpus podélně prořízneme na polovinu.

Spodní plát těsta pokropíme polovinou likéru a potřeme polovinou džemu. Rozetřeme na něj rovnoměrně sýrový krém, ten přikryjeme druhým plátem těsta. Opět jej pokropíme druhou polovinou likéru a potřeme zbývajícím džemem. Nahoru navršíme smetanový krém, uhladíme jej a posypeme strouhanou čokoládou. Necháme vychladit dvě hodiny v ledničce. Poté rozkrájíme na obdélníky.



7 komentářů:

  1. no to musí bejt lahoda. Dva krémíky a ještě rybíz, ta fotka by rozeslintala i Pavlovovy psy...

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, občas se ve Vašich receptešch objevují speciální likéry (jako v tomto případě) a proto jsm se chtěla zeptat, kde je kupujete a jestli je tam opravdu dáváte, protože koupit rybízový likér (většinou to není levná záležitost) a pak jej použít jen do jednoho typu moučníku mi přijde dost neekonomické, tedy pro mne...děkuju moc za odpověď. Pravidelná čtenářka Jana Š. .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, všechno co uvádím v receptech tam opravdu dávám :-) Cassis mám z Francie, ale dá se určitě koupit i u nás. Výborny je s ciderem jako Kir Normand nebo s šampaňským jako Kir Royal. Takže se u nás rozhodně neskazí.

      Vymazat
  3. Teda to je zase lákadlo! Já snad příště z darovaného černého rybízu udělám džem (a ne svůj oblbíený sorbet), abych mohla tuhle dobrotu vyzkoušet. Hmmm, Vanda měla úplnou pravdu!

    OdpovědětVymazat
  4. Koláčik vyzerá ako sen ..mňam..aspon miniem rybezle :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, můžu zákusek udělat z poloviční dávky do formy dortovnice? Děkuji za odpovědˇ.

    OdpovědětVymazat