pátek 27. prosince 2013

Staropolská rybí polévka

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Vím, je to dost pozdě, Štědrý večer už byl, ale rybí polévku netřeba vařit jen o tomto dnu. Recept je z televizního pořadu Okrasa łamie przepisy, polského kuchaře Karola Okrasy. Mimochodem, těm co ovládají polštinu, tento pořad vřele doporučuji. Zaujalo mě na něm i to, že před vařením vydloubává kaprovi oči, prý je v nich hořčina a zakalí vývar. U nás jsem se s tím nesetkala a při sondování mezi přáteli jsem zjistila, že to tak také někteří dělají, dokonce odstřihávají i pysky, či jak nazvat tlamičku kapra.

Suroviny
kapří hlava a kostra z vykostěného kapra
vnitřnosti a mlíčí nebo jikry
kousek kapřího filetu bez kůže
1 bobkový list
2 kuličky nové koření
4 kuličky černého pepře
150 g mrkve
50 g celeru
100 g petržele
1 lžíce octa
sůl
mletý pepř
4 lžíce přepuštěného másla
1 až 2 lžíce hladké mouky
3 lžíce smetany ke šlehání
zelená petrželka

Nejprve vydloubneme oči a odstřihneme žábry z omyté kapří hlavy. Hlavu společně s vykostěnou kostrou a kořením povaříme 1 hodinu.

Mezi tím naškrabeme vnitřnosti, abychom se tím zbavili všech cévek. Vnitřnosti podusíme na polovině přepuštěného másla, zasypeme je 1–2 lžícemi hladké mouky a znovu trochu osmažíme. Zeleninu nakrájenou na tenké plátky nebo nudličky rovněž osmahneme na přepuštěném másle.

Když jsou kapří hlava a kostra uvařené, polévku přecedíme, dostaneme tak čistý vývar. Dáme do něj osmahnuté vnitřnosti s moukou a zeleninu a opět dáme vařit. Mezi tím nakrájíme na drobné kousky kapří filet, posolíme, opepříme mletým pepřem a zakápneme trochou octa, vše promícháme a necháme pár minut marinovat. Když zelenina v polévce změkne, vhodíme do ní nakrájený kapří filet a opět krátce povaříme. Těsně před dokončením do polévky přilijeme dle chuti smetanu, která celou polévku zjemní. Dochutíme solí a pepřem. Na ozdobu můžeme posypat nasekanou zelenou petrželovou natí. Podáváme s osmaženou houskou.



5 komentářů:

  1. Aniž bych věděla, že je staropolská, tak tuto děláme! Mňam

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsme si pochutnávali na rybí polévce !! Přeji ti Marynko krásné svátky !!! Iva

    OdpovědětVymazat
  3. Smetanu nedáváme, může to polévku též vylepšit!
    Oči vydloubáváme, ale ve Francii jsou prý tou nejlepší lahůdkou!

    OdpovědětVymazat
  4. Proč vařit rybí hlavu hodinu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně si ji vařte třeba 5 minut, to je vaše věc. Já ji s kořením táhla na mírném plameni hodinu.

      Vymazat