pondělí 2. prosince 2013

Palačinky s brusinkovou omáčkou a žloutkovým krémem

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny


Další brusinkový recept. Jemné francouzské palačinky plněné omáčkou z čerstvých brusinek a žloutkovým krémem s mascarpone a citronovou kůrou. 

Těsto na 12 palačinek
160 g hladké mouky
3 vejce
170 ml plnotučného mléka
160 ml vody (použila jsem sycenou)
40 g rozpuštěného prochladlého másla
špetka soli

trochu másla na smažení

Mouku prosejeme, přidáme zbývající suroviny a vyšleháme metličkou hladké řídké těsto, které necháme odstát 30 minut v ledničce.

Plochou nízkou pánev potřeme trochou másla a dobře ji nahřejeme. Na pánev nalijeme tenkou vrtsvu těsta tak, aby se rozlilo po celé ploše. Palačinky smažíme po obou stranách dokud se lehce nezabarví dozlatova. Máslem stačí potřít pánvičku pouze před smažením první palačinky.

Žloutkový krém
2 žloutky
200 g mascarpone
120 g crème fraîche nebo kysané smetany
kůra z jednoho citronu
cca 40 g moučkového cukru (podle chuti)

Citron dobře omyjeme, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry.

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mascarpone, crème fraîche a citronovou kůru a společně krátce prošleháme, až vznikne hladký krém.

Brusinková omáčka
100 g čerstvých nebo mražených brusinek
70 g krupicového cukru
80 ml vody


Vodu svaříme s cukrem, přidáme brusinky, přivedeme opět k varu a plamen zmírníme. Za občasného míchání vaříme 10 až 15 minut. Brusinky během varu popraskají a začnou želírovat.

Palačinky potřeme žloutkovým krémem, na něj dáme trochu brusinkové omáčky, zabalíme je. Na talíři je můžeme poprášit moučkovým cukrem.



6 komentářů:

  1. Mňám, kdyby mi je někdo udělal :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta fotka je vyloženě sexy!

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem je vyrobila. Sice brusinek nemaje omáčku jsem zaimprovizovala z višní, ale i tak to byl velký úspěch. Díky moc :-) Šklíba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Višně určitě taky dobrá volba :-)

      Vymazat
  4. Hmm, udělal jsem a bylo to úžasné :-)

    OdpovědětVymazat