středa 4. prosince 2013

Kořeněná bábovka s čerstvými brusinkami

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Tuto sobotu vařiti se bude čertovské kotlíkové perkelt s uzenó kápijó. Tož néváhéte bude to vó kej. Takové sms se nedá odolat, a tak jsem zase vyrazila do Prostějova. A abych tam nejela jen tak na lehko, upekla jsem jim tuhle bábovku s čerstvými a sušenými brusinkami, mandlemi a perníkovým kořením. Hutná, vláčná a díky čerstvým brusinkám i svěží. Použijte na ni formu s výrazným ornamentem, toto těsto je na něj ideální. Recept je z Moich wypieków.
A jaký byl perkelt? Skvělý! Pomalu si klokotal v kotlíku od 2 do 7, maso se jen rozpadalo a uzená paprika mu dodávala šmrnc :-)


Suroviny
330 g hladké mouky
80 g mandlové moučky
2½ lžičky perníkového koření bez prášku do pečiva
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého zázvoru
špetka soli
225 g másla
120 g krupicového cukru
150 g třtinového cukru
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
160 g bílého jogurtu (nejlépe řecký)
50 g mandlových plátků
120 g čerstvých nebo mražených brusinek (rozmražené)
60 g sušených brusinek

Všechny suroviny musí být v pokojové teplotě.

Bábovkovou formu o objemu minimálně 2 litry vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. 

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a sodou a přimícháme k ní mandlovou moučku, perníkové koření, skořici, zázvor a sůl. 

Plátky mandlí lehce opražíme na sucho na pánvičce. 

Máslo utřeme do pěny, postupně po lžících do něj zašleháme krupicový i třtinový cukr, dokud se dobře nespojí (šleháme cca 5 minut). Po jednom zašleháme do másla vejce, každé zapracováváme 1 minutu. Přidáme vanilkový extrakt, jogurt a jen velmi krátce zašleháme mouku s kořením. Na závěr vařečkou zamícháme do těsta brusinky a mandlové plátky. Těsto nalijeme do připravené formy a na povrchu ho vyrovnáme a uhladíme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C 60 až 70 minut, podle toho, zda je forma na bábovku uvnitř s komínkem nebo ne. Zda je bábovka upečená, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane po vytažení čistá, můžeme ji z trouby vytáhnout. Bábovku necháme vychladnout ve formě, díky tomu bude zřetelnější její ornament.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

laskominyodmaryny





5 komentářů:

  1. Ta forma je nádherná... dá se někde sehnat?

    OdpovědětVymazat
  2. Forma se už asi sehnat nedá, kupovali jsme ji asi v 80. letech.

    OdpovědětVymazat
  3. No tedy, tak ten hrnec s perkeltem bych asi vylízala dosucha! A pak bych se dorazila bábovkou :-) Musím se inspriovat, brusinky mám sice jen sušené, ale určitě bábovku (v bezlepkové podobě) brzy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní09.12.13 9:47

    Forma se sehnat dá! http://www.keramikaportal.eu/cs/formy-na-pe%C4%8Den%C3%AD-forma-na-ber%C3%A1nka-v%C3%A1no%C4%8Dkab%C3%A1bovka/216-forma-dva-litry-ctyrlistek.html

    :-)

    OdpovědětVymazat