neděle 1. prosince 2013

Vanilková buchta s brusinkami

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

První recept ze série dezertů s čerstvými brusinkami. Přiznávám, že jsem váhala, jestli jej vůbec publikovat. Mně totiž tahle buchta moc neoslovila, na můj vkus je příliš suchá. Některým naopak chutnala moc, tak tu bude nakonec také. Je hodně vanilková a hodně hutná a inspirovala jsem se jí na Moich wypiekach.

Suroviny
220 g krupicový cukru
1 vanilkový lusk
330 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
115 g másla
2 větší vejce
125 ml plnotučného mléka
200 g čerstvých nebo mražených brusinek
vanilkový cukr

Mražené brusinky necháme rozmrznout. Všechny suroviny musí být v pokojové teplotě.

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a solí. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, špičkou nože z něj vydlabeme semínka a promícháme je spolu s krupicovým cukrem.

Máslo utřeme do pěny, přisypeme k němu polovinu cukru s vanilkou a šleháme, dokud se dobře nepropojí (cca 10 minut). Po jednom zašleháme do másla vejce, každé zapracováváme 1 minutu. Na závěr zašleháme po částech mouku a mléko, začínáme a končíme moukou.

Brusinky promícháme s druhou polovinou cukru.

Dno dortové formy o ∅ 22 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.

Polovinu těsta rozetřeme po celé ploše formy, na něj poklademe brusinky tak, aby zůstal centimetrový okraj prázdný. Brusinky přikryjeme druhou polovinou těsta. Pečeme cca 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Zda je buchta upečená zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane po vytažení čistá, můžeme buchtu z trouby vytáhnout. Necháme ji 30 minut prochladnout ve formě, poté ji vyjmeme a necháme dále chladnout na roštu. Před podáváním poprášíme vanilkovým cukrem.



1 komentář:

  1. Vypadá nádherně, hlavně ten řez! Maryno, ty jsi fotografka par excellance!

    OdpovědětVymazat