čtvrtek 14. listopadu 2013

Tvarohový Míša




Na velkou rodinnou oslavu už by byl jeden dort málo, tak vznikl pro dospěláky kávový a pro děti tento tvarohový. Leč jak to tak bývá, zakázané věci jsou nejlákavější, a tak jsme přistihli toho nejmenšího, jak si ten kávový dort maže nejen na tričko, ubrus, ale i na chleba – učiněný to gurmán :-). Míšu všechny děti pojídaly jednotným stylem – ojíst čokoládovou polevu, potom trochu tvarohového krému, minimum čokoládového korpusu a zbytek dát rodičům a prarodičům. 
Recept mám z kurzu v Divoké vařečce, ozdobeno sušenými poupátky od Sonnentor.

Všem Vám moc děkuji za hlasy, které jste mi poslali v soutěži blogerka roku, moc si jich vážím. Výhra za 3. místo se každopádně hodí na další laskominy. 

Čokoládový korpus
6 vajec
200 g krupicového cukru
100 ml slunečnicového oleje
špetka soli
250 g hladké mouky
50 g kakaa
14 g prášku do pečiva

Dno dortové formy o ∅ 28 cm vyložíme pečicím papírem.

Mouku prosejeme s kakaem a práškem do pečiva. Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je na pevný sníh, po lžících do nich zašleháme cukr, následně žloutky jeden po druhém a po troškách přiléváme olej. Vařečkou nebo stěrkou do těsta opatrně zamícháme mouku.

Těsto nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme na povrchu a pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem. Upečený korpus necháme vychladnout. Můžeme si jej upéct klidně den předem.

Tvarohový krém
350 g tvarohu (může být i ve vaničce)
350 g smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku
10 g plátkové želatiny

Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový pytlík).

Tvaroh dáme spolu s vychlazenou smetanou (dvě lžíce si necháme ještě stranou), cukrem a vanilkou do mísy a vyšleháme jej na pevný krém. V hrnci rozpustíme ve dvou lžících smetany nabobtnalou želatinu (předem z ní vymačkáme přebytečnou vodu), ale pozor, nesmí projít varem. Abychom ji trochu zchladili, přimícháme do ní dvě až tři lžíce vyšlehaného tvarohového krému. Takto připravenou želatinu rychle zamícháme do zbývajícího tvarohového krému.

Dortový korpus prořízneme podélně na poloviny. Spodní plát umístíme do dortové obruče (formy), na něj rozprostřeme všechen tvarohový krém a přikryjeme jej druhým plátem. Necháme ztuhnout minimálně dvě hodiny v ledničce.

Čokoládová poleva
300 g hořké čokolády (namíchala jsem 200 g hořké a 100 g mléčné)
150 ml smetany ke šlehání

Čokoládu spolu se smetanou dáme do misky, kterou vložíme nad vodní páru, a za stálého míchání rozpustíme čokoládu, až se spojí se smetanou a vše rozmícháme do hladka.

Ztuhlý dort vyjmeme z dortové obruče a celý jej potřeme polevou, necháme opět ztuhnout 30 minut v ledničce. Dort je potřeba krájet nahřátým nožem, aby poleva nepopraskala.








16 komentářů:

  1. Tak ten je, závidím dětem :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marynko,
    veliká gratulace k výhře !!!!!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji k výhře, tvůj blog mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  4. Míšu miluju, dělávala ho babička na plech a já vždycky brala rohové kousky, kde bylo nejvíc krému a polevy... Kde ty časy jsou... K výhře gratuluju, bylas můj favorit!

    OdpovědětVymazat
  5. Velká gratulace ke krásné bronzové medaili :-) A k receptu bych měla dotaz na čokoládu. Je lepší použít čokoládu na vaření nebo čokoládu "normální" a jakou? Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji nějakou od 50% a víš.

      Vymazat
  6. Děkuji všem za gratulace :-)

    OdpovědětVymazat
  7. VELKÁ gratulace! Jsi VELKÁ šikulka, ráda sem chodím pro inspiraci.Věrka

    OdpovědětVymazat
  8. Gratuluju! :) Říkala jsem si, že bych se hodně divila, kdyby se Laskominy neumístily ;) A Míšu samozřejmě zapisuju na Svůj "to-bake-list".

    OdpovědětVymazat
  9. Gratuluji! Zasloužená výhra! Míšu určitě vyzkouším.:)

    Kristy
    http://denikzrzky.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Marynko, chci se zeptat, čím lze nahradit semínka z vanilkového lusku? Děkuji moc! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kriss, vanilkovým aroma nebo vanilkovým cukrem.

      Vymazat
    2. Děkuji moc. Včera jsem ho pekla, dnes jsme ho testovali, je výýýýborný! Moc děkuji. :*
      Tentokrát jsem ho dělala jen na zkoušku, příští týden ho upeču na svou narozeninovou oslavu. Vážně parádní dortík. Obvzlášť, když já jsem na tvaroh ujetá. :D :))

      Vymazat
    3. Mám radost a ať se vydaří i podruhé!

      Vymazat