neděle 24. listopadu 2013

Jablečný koláč

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny


laskominyodmaryny

Jablečný koláč hraje určitě prim mezi ovocnými koláči, což dokazuje nespočet variant z různých těst. Tato z křehkého těsta je velmi oblíbená v Anglii. Také jsem si vyzkoušela, jak se tam peče. Vyrazila jsem do Londýna na prodloužený víkend navštívit kamarádku Jolu a hned druhý večer jsem panu domácímu musela upéct koláč. Protože je trochu konzervativní, tak odmítl mé různé tipy a poručil si Apple pie. Přišlo mi docela absurdní, že Češka, která je poprvé v Británii, peče klasický anglický jablečný koláč Angličanovi. Ale musím se poplácat po rameni, protože jsem zvládla souboj s naprosto neznámou a nezvyklou troubou a pan domácí byl velmi spokojený :-).

Na koláč použijte raději kyselejší jablka, bude chuťově zajímavější. Pokud si ho chcete vylepšit, můžete do něj přidat trochu marcipánu (tak 30 g), v tom případě dejte méně třtinového cukru. Nemusíte do něj přidávat ani hřebíček, to je jen takové mé vylepšení, protože jej mám ráda.

laskominyodmaryny
Apple pie pro pana domácího v Londýně, březen 2013
Křehké těsto
300 g hladké mouky
175 g másla
3 až 4 lžíce ledové vody
špetka soli

Prosátou mouku promícháme se solí, přidáme do ní vychlazené máslo nakrájené na malé kousky a velmi rychle zpracujeme těsto připomínající drobenku. Po lžících do těsta přidáváme vodu, pokaždé promícháme vidličkou, dokud nevznikne hladké těsto. Pracujeme rychle, aby máslo příliš nezměklo, o to křehčí potom bude výsledné těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 2 hodiny chladit v ledničce.

Náplň
8 středně velkých jablek (spíše kyselejší)
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce citronové šťávy
100 g třtinového cukru
5 ks hřebíčku

15 g másla
1 lžíce mléka
1 lžíce krupicového cukru

Na křehké těsto je nejlépe použít koláčovou formu s odnímatelným dnem. Není ji potřeba ani vymazat tukem a vysypat moukou. Pokud takovou nemáte, koláč se nejlépe krájí přímo ve formě, aby se nepoškrábala, můžete ji vyložit papírem na pečení.

Jablka rozkrojíme na čtvrtky, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme je se škrobovou moučkou, citronovou šťávou a cukrem. Hřebíčky rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme a přimícháme k jablkům.

Vychlazené těsto rozkrojíme na půlky. Jednu polovinu rozválíme na kruh o ∅ 27 cm, těsto vložíme do formy o ∅ 23 cm, dobře přimáčkneme ke dnu i k okrajům a těsto přesahující přes horní okraj seřízneme. Po celé ploše rozložíme jablka, pokud chceme použít marcipán, rozdrobíme jej v malých kouscích nahoru na jablka, 15 g másla nakrájíme na tenké plátky a položíme je také na jablka.

Druhou půlku těsta rozválíme na kruh přesahující 2,5 cm přes okraj formy. Vykrajovátkem vykrojíme otvory v plátu, plát navineme na váleček a přeneseme jej na koláč. Převislé těsto založíme dospodu, tím se nám zpevní a lépe se bude tvarovat ozdobný okraj. V horním plátu těsta nemusíte vykrajovat otvory, stačí jej potom na koláči naříznout do kříže a ze zbytků těsta vytvořit ozdobné lístky. Otvory, případně naříznutí je důležité, aby měla kudy unikat pára.

Hotový koláč potřeme mlékem a posypeme krupicovým cukrem. Pečeme 40 až 45 minut, dokud nebude na povrchu zlatavý, v troubě vyhřáté na 200°C s ventilátorem. Upečený koláč necháme vychladnout. Můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou, ale já doporučuji kysanou smetanu nebo crème fraîche.

http://www.marthastewart.com/274216/making-decorative-piecrusts
http://www.melhordacozinhabrasil.com



6 komentářů:

  1. Tento koláč znám a musím říct, že je úžasný. Recept jsem měla podobný, jen v náplni bylo trochu muškátového oříšku, což dalo koláči velmi zvláštní chuť - doporučuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muškátový oříšek je tam také skvělý, ale já preferuji hřebíček :-)

      Vymazat
    2. Zdravím, především bych ráda pochválila fotografie a recepty. Mám v plánu je vyzkoušet skoro všechny:-)..uvidíme co zvládnu. Moc ráda peču a manžel miluje sladké. Každopádně jsem včera zkoušela koláč a do jablek jsem kápla mandlovou tresť (neměla jsem marcipán) a ubrala hřebíček..a bylo to taky moc dobré. Zítra mám ve škole kroužek vaření a tak jsem si řekla, že koláč naučím i děti:-). Díky za krásný blog..

      Vymazat
  2. Maryno, uzasny kolac. Delala jsem ho uz nekolikkrat, vzdy, kdyz mam prebytek jablek. Obcas si vsak vylamu zuby na teste, ktere se pri vyvalovani droli a kame.Bud spatne zpracovavam testo nebo ma spatnou teplotu pri vyvalovani... Napada Te neco? Moc diky! Silva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se moc drolí, tak bych přidala do těsta ještě trochu vody.

      Vymazat