středa 20. listopadu 2013

Čokoládový shortbread s pomerančovou kůrou

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Z online magazínu ProŽeny.cz mě oslovili, zda bych jim nevymyslela recept na nějaké netradiční vánoční cukroví. Pořád kolem sebe slyším: Nebaví mě péct cukroví, to vykrajování je nudná a děsně titěrná práce, celou kuchyň mám potom od čokolády... Takže tady je jeden "epes ráres" recept na děsně rychlé cukroví. Je to klasický skotský shortbread, tedy křehké máslové sušenky, s kakaem a čokoládou. A protože má oblíbená kombinace je hořká čokoláda a pomeranč, tak jsem do těsta přihodila docela hodně kandované pomerančové kůry, která jej krásně ovoněla. Když plát nakrájíte na úhledné malé trojúhelníčky, určitě na vánočním stole neudělají ostudu. Jsou ideální pro ty, co neradi moc sladké a krémové cukroví. Jak si je nazdobíte, záleží jen na vás, já preferuji minimalismus, tak doporučuji nechat je jen tak na "ostro" nebo špičku namočit do moučkového cukru. Rozhodně použijte kvalitní čokoládu a kakao, protože ty hrají v tomto cukroví prim. A pokud jste z Brna, tak skvělou kandovanou pomerančovou kůru mívají v Divoké vařečce.

Suroviny
250 g hladké mouky
50 g bramborového škrobu
50 g kakaa
špetka soli
250 g másla
120 g třtinového cukru
100 g hořké čokolády (70%)
60 g kandované pomerančové kůry
2 lžíce krupicového cukru

Změklé máslo rozmícháme s třtinovým cukrem. Mouku prosejeme spolu se škrobem, kakaem a solí. Čokoládu nasekáme na menší kousky, pomerančovou kůru nakrájíme na drobno. Vše přidáme k máslu a vidličkou rychle zpracujeme těsto.

Připravíme si dva obdélníky pečicího papíru podle velikosti plechu, cca 35 x 25 cm, položíme mezi ně těsto a rozválíme ho na plát silný 4 až 5 mm. Rozválené těsto přeneseme i s papírem na plech, horní papír sloupneme, těsto propícháme vidličkou, posypeme 2 lžícemi krupicového cukru a dáme na 30 minut vychladit do ledničky nebo na 10 minut do mrazničky. Pečeme 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem.

Upečený shortbread necháme na plechu vychladnout a opatrně jej rozkrájíme velmi ostrým tenkým nožem na trojúhelníčky nebo obdélníčky. Může se stát, že se těsto bude při krájení příliš drolit, protože je opravdu velmi křehké, doporučuji je nechat nerozkrájené na plechu odpočívat až do následujícího dne – odleží se, nasaje vlhkost a bude se určitě krájet lépe. Další varianta je rozkrájet těsto na plechu ještě před pečením, po upečení nechat vychladnout a opatrně od sebe nožem jednotlivé kousky oddělit. 

Pokud chcete docílit ještě luxusnějšího dojmu, můžete jednu špičku namočit v moučkovém nebo vanilkovém cukru nebo jednotlivé kousky postříkat bílou či hořkou čokoládou. V uzavřené nádobě vydrží shortbread 7 až 10 dnů.



8 komentářů:

  1. To je přesně cukrové dle mého gusta. Určitě ho vyzkouším v bezlepkové verzi (s mandlovou a kukuřičnou hladkou moukou by to snad vyjít mohlo...).

    OdpovědětVymazat
  2. mnam !
    tento rok peču i já, tak to zkusím :)
    A šup jsem s dalšími ! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Recept už jsem četla v magazínu, a protože mám zásobu pomerančové kůry z Divoké vařečky i kvalitní čokoládu, ráda bych toto krásně vypadající (a jistě i chutnající) cukroví vyzkoušela. Chtěla bych se Vás proto zeptat, kam chodíte v Brně kupovat kvalitní kakao.
    Díky, Naďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kakao kupuji přes internet, mám nejlepší zkušenost s tímto. Je sice tochu dražší, ale obsahuje hodně kakaového másla, má krásnou vůni a barvu.

      Vymazat
  4. To vypadá dobře:) určitě tě vyzkouším:))

    OdpovědětVymazat
  5. V neděli jsem se to pokusila upéct z poloviční dávky a jsem moc ráda za to. Neměla jsem "samotnou" kandovanou kůra, ale rovnou v hořké čokoládě, tak jsem to nasekala společně. :) Trošku mi dělalo problém spojit těsto, pořád se mi to rozpadalo a celkem mě to vytáčelo, ale nakonec jsem to nějak zvládla. :D Možná jsem špatně pochopila "...těsto propícháme vidličkou, posypeme 2 lžícemi (jednou) krupicového cukru..." cukru bylo moc a na povrchu mi vznikla cukrová krusta. Měla jsi pravdu, těsto se ze začátku nedalo krájet a hlavně bylo opravdu tvrdé. A teď rovnou k chuti - moc mě to nenadchlo! Jsem milovník kakaa, ale tohle bylo i na mě moc! Ani rodině to nechutnalo, takže to musím sníst sama, vyhazovat se to nebude! :D Jediné, co mě nadchlo - byla tam cítit krásně ta pomerančová kůra, dala tomu úplně jiný rozměr, asi budu častěji s kůrou péct! :) Možná jsem udělala někde chybu, ale druhou šanci tomu nedám. :(

    OdpovědětVymazat