neděle 10. listopadu 2013

Čokoládovo-kávový dort




Další dezert, který jsem vyráběla na Týden kávy do Melounového cukru a je fakt hodně kávový. Najdete ji totiž ve všech třech vrstvách – v bílkovém korpusu z ořechů a kakaa, smetanovém krému z bílé čokolády i v čokoládové ganache. 

Na fotkách je korpus vyšší, těsta bylo zbytečně moc, tak jsem recepturu upravila. V receptu můžete vynechat i mouku a použít o to víc ořechů nebo mandlí, korpus bude křehčí. 

Kávovo-čokoládový krém
300 ml smetany ke šlehání
200 g bílé čokolády
3 lžičky instantní kávy (raději prášková než granulovaná)

Krém se musí chladit několik hodin v ledničce, proto je lepší si jej připravit den předem.

Smetanu, instantní kávu a čokoládu nalámanou na malé kousky dáme do misky, tu postavíme do vodní lázně a za občasného míchání metličkou zahříváme, dokud se čokoláda neroztopí a nepropojí se smetanou. Směs necháme lehce prochladnout a poté ji dáme minimálně na 12 hodin do ledničky. Káva se neředí s vodou, ale přidává se do krému přímo prášek nebo granulky, stejně je tomu i u korpusu.

Bílkový korpus
210 g bílků (z 5 až 6 vajíček)
špetka soli
100 g krupicového cukru
130 g jemně mletých mandlí nebo ořechů
50 g hladké mouky
20 g kakaa
3 lžičky instantní kávy
2 lžíce kávového likéru

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem.

Mandle promícháme s moukou, kakaem a instantní kávou. Bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh, postupně po lžících do něj zašleháme cukr. Dřevěnou vařečkou do sněhu zamícháme suché suroviny. Těsto rovnoměrně rozetřeme po celé formě. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Zda je korpus upečený zjistíme špejlí. Upečený korpus pokropíme kávovým likérem a necháme vychladnout na roštu (cca hodinu). Vychladlý korpus uzavřeme opět do dortové obruče.

Vyšleháme vychlazený základ krému. Rychlost při šlehání postupně zvyšujeme, aby se dostalo do krému hodně vzduchu, ale opatrně, aby se krém nepřešlehal a nesrazil se. Krém rozetřeme na vychladlém korpusu a uhladíme jej. Dort dáme zatuhnout na hodinu až dvě do ledničky.

Po ztuhnutí krému si připravíme čokoládovou ganache.

Čokoládová ganache
100 g hořké čokolády
100 ml mléka
15 g másla
1 lžíce moučkového cukru
1 lžíce kávového likéru

Nasekanou nebo pomletou čokoládu vložíme do misky a přelijeme ji vařícím mlékem (přes sítko, aby se do polevy nedostal škraloup), přidáme máslo, cukr a likér a mícháme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs.

Vychladlý dort polijeme na horní straně polevou. Opět vložíme minimálně na 2 hodiny vychladit do ledničky.

Dort není potřeba nechat před podáváním odstát v teple, čokoládová ganache není totiž úplně tvrdá a tak se dobře krájí ihned po vytažení z ledničky. Ke krájení použijte velmi ostrý nahřátý nůž.





26 komentářů:

  1. Vypadá to výborně! Co nejdříve ho zkusím, ale nejsem extra kuchařka, a zase příprava nevypadá až tak složitě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to složité, jen opatrně při šlehání toho krému.

      Vymazat
  2. Maryno, mohla byste prosím přidat štítek káva? Kávové dezerty mám moc ráda a chystám se, že brzy některý takový dezert z Vašich stránek vyzkouším, a tak bych tenhle dort ráda našla :-)
    Mohla bych se ještě zeptat, jaký likér používáte?
    Děkuji za moc pěkné stránky a chutné recepty, které fungují!
    Naďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štítek jsem doplnila. Kávový likér mám přivezený ze Španělska, nějaká domácká výroba :-)

      Vymazat
  3. Vážně si mě nechcete vzít?:D Ten dort vypadá na totální úžasnost! Srdíčkooo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč dostávám nabídky jen od žen? :-)

      Vymazat
    2. No nejspíš foodblogům holdují spíše ženy :)...ale nepochybuji o tom, že muž který ochutná vaše dortíky se zamiluje na první mlasknutí :) :)

      Vymazat
  4. To je nádhera, slast pokoukat, ale týrání chuťových pohárků :o) Prosím lze poradit dostupný kávový likér zde v Čechách?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se v tom nevyznám, ale co třeba Kahlúa?

      Vymazat
  5. Kéž by mne někdy někdo pozval k takhle krásně prostřenému stolu:-)

    OdpovědětVymazat
  6. To je prostě nádhera! Už asi vím, co upeču mámě k narozeninám :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím. Dort jsem pekl a výsledek mě mile překvapil. Pekl jsem komplet z mandlí a korpus byl díky tomu vskutnu dezertní i sám o sobě. Problém nastal u krému. A teď jedno velké doporučení pro všechny. Na kávovém likéru to celé stojí a padá. Mnou koupený kávový likér byl řidší (Berentzen) a celý výsledek to ovlivnilo. Krém byl díky tomu velmi řídký a než se mi podařilo to mícháním jakš takš zahustit, tak se celý krém zdrcl. Naštěstí se to dalo zakamuflovat další vrstvou. Ovšem i zde likér rozředil celou polevu a stékal při aplikaci a velmi prosákl. Proto doporučuji: pokud nechcete kupovat drahý likér (Kahlua stojí dost přes 300 za menší láhev), tak použijte pouze malé množství do krému a do ganache méně mléka. Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doplnila jsem do receptu, že instantní káva se dává do krému přímo jako prášek. S likérem od Berentzen nemám vůbec zkušenost, ale do krému se stejně nepřidává, tak jsem nepochopila ten problém s řídkým krémem. Do polevy se jej dává jen jedna lžíce a musí se do ní dobře zamíchat, aby se s ní dobře propojil. Kdo chce polevu pevnější, může dát méně mléka. Smekám nad tvými cukrářskými výkony.

      Vymazat
    2. Ja som mala podobný problém, vrchná tmavá poleva sa aj po niekoľkých hodinách v mrazáku absolútne roztiekla, nechápem, ako sa to stalo:( Inak je ale dort fantastický, všetky chute spolu skvele fungujú, len tá poleva.....asi menej mlieka, alebo...neviem no.

      Vymazat
    3. Pokud poleva tekla, tak byla špatně umíchaná, je potřeba ji metličkou míchat až začne houstnout.

      Vymazat
  8. Prosím prosím, korpus je dost tenký můžete mi napsat původní recept , aby byl vyšší???Děkuju moc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý anonyme, to záleží, jak vysoký korpus chcete mít, stačí každou položku vynásobit 2.

      Vymazat
  9. Anonymní03.02.14 9:41

    Dobrý den,

    mám technologický dotaz - ten korpus nechám ve formě až do konce? Jakože ještě ve formě na něj dám krém i ganache? Nebo jak jste jinak dosáhla takhle čistých boků?

    Díky, Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano, korpus se nechá ve formě, aby čokoládová poleva nepřetekla přes okraje. Doplním to do receptu, to mi tam nějak uniklo.

      Vymazat
    2. Moc děkuju, zítra jdu na něj :-)

      Vymazat
  10. Dobrý den, Maryno,
    děkuji za všechny recepty, které posíláte do světa, už jsem jich několik od Vás vyzkoušela a slavily velký úspěch. Stejně jako tento dort. Neměla jsem dobrý likér, jak už tu někdo zmiňoval a důsledkem toho mi tekly obě horní vrstvy. Ale při servírování to chvíli vydrželo, takže nikdo nepoznal, že to tak nemá být. No a na chuti to už vůbec nešlo poznat. Děkuji. Budu se těšit na další recepty :)

    OdpovědětVymazat
  11. Nádherné fotky a skvělé recepty! Chystám se o víkendu něco vyzkoušet, tak uvidíme:) Nicméně chtěla jsem se zeptat, zda lze připravit takový dort i pro ty, kteří kávu nemohou /těhotné ženy, děti.../. Místo kávy např použít instantní cereální nápoj a vynechat alkohol... ale asi už by to nebylo ono... nebo? Díky za odpověď. Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je v receptu příliš věcí, které nemohou těhotné a děti, a nemyslím si, že by jim jeden kousek dortu nějak ublížil, tak bych volila asi úplně jiný recept. Meltu bych tam asi nedávala.

      Vymazat
  12. Dobře, díky moc za odpověď! :)

    OdpovědětVymazat