středa 9. října 2013

Tomatový quiche s bazalkovým pestem

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Pomáhat Joli ve skleníku se vyplatí, za odměnu jsem od ní dostala taková krásná rajčata. Zelená jsem si musela vyprosit, protože z nich chci vyzkoušet jednu jižanskou specialitu, ale tu až příště. Barevná putovala na koláč. Tentokrát jsem je naskládala až úplně nahoru, aby vynikla, když jsem měla takovou různorodou směsku. 

Těsto
250 g hladké mouky
125 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu

Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto si můžete také připravit i den předem.

Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 26 až 28 cm, nejlépe s odnímatelným dnem, protože těsto je opravdu velmi křehké. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.

Náplň
500 g rajčat – různé velikosti a barvy
200 g tvrdého nastrouhaného sýra (např. Verena)
60 g bazalkového pesta
3 vejce
250 ml crème fraîche nebo kysané smetany
snítka tymiánu
sůl
bílý mletý pepř
trochu strouhané Gran Moravie

Rajčata nakrájíme na tenké plátky. Dno korpusu potřeme bazalkovým pestem, na něj nasypeme strouhaný sýr. Vejce rozšleháme s crème fraîche, lístky tymiánu, trochou soli a pepře. Směs nalijeme na sýr. Nahoru poklademe plátky rajčat a trochu je posolíme.

Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 30 až 40 minut. 10 minut před koncem pečení rajčata posypeme nastrouhaným sýrem Gran Moravia nebo Parmezánem. Po upečení necháme 10 minut odstát a podáváme. Výborný je také úplně vychladlý.

Homo ergaster :--)



8 komentářů:

  1. A kdy bude to příště s tou jižanskou specialitou? Mám akorát spousta zelených rajčat. Třeba o víkendu? :)
    Klára

    OdpovědětVymazat
  2. juu, Marynko, Tobě to sluší mezi bylinkami :). mám taky spoustu zelených rajčat, tak jsem zvědavá, co bude. a na quiche mám velikou chuť. hezký večer! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mariano, děkuji. Madla to uhodla, budou smažená zelená rajčata, jsem zvědavá, jaké to bude :-)

      Vymazat
  3. Jú, přesně na takovém koláči (jen s bezlepkovým korpusem z mandlové moučky) jsem ujížděla v létě :-) Koláč je nesmírně fotogenický a hned bych se vrátila do léta! A těším se na pokračování, foufám, že to budou smažená zelená rajčata :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Prosím, kam se chodí na creme fraiche? Díky, Monika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, kupuji jej většinou v Bille, ale zahlédla jsem jej i v Tescu a pokaždé bývá v Makru (tam většinou jen v kilovém balení). Na internetu se dají najít i návody na jeho výrobu. Pokud jej neseženu, koupím kysanou smetanu 20 nebo 16%.

      Vymazat