pátek 11. října 2013

Smažená zelená rajčata

laskominyodmaryny


laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Už dlouho jsem měla zálusk na smažená zelená rajčata. Četla jsem o nich v jižanské beletrii, mihly se i v nějakém dokumentu o Cajunech, ale daly název i krásnému filmu. Jižani rádi smaží nejen kuřecí křídla, ale pro nás nezvyklé suroviny jako zelená rajčata, okurky, okru. Takže jsem si konečně u kamarádky ve skleníku vyptala trochu nedozrálých rajčat a pustila se do jejich smažení. Rajčata nemají nějakou výraznou chuť, tak se nebojte přidat více koření.

Suroviny
2 až 3 nezralá zelená rajčata
kukuřičná mouka
hladká mouka
podmáslí
1 vejce
sůl
pepř
mleté chilli
olej na smažení

Mouku smícháme s kukuřičnou moukou v poměru 1 : 1, přidáme trochu čerstvě namletého pepře, můžeme i sušené chilli. Vajíčko rozšleháme s podmáslím, opět v poměru 1 : 1 a solí. Rajčata nakrájíme na plátky silné 4 mm, obalíme je ve vejci, v mouce, dobře ji na plátky přimáčkneme. V kastrolku rozehřejeme olej, musí ho být tolik, aby mohly plátky rajčat volně plavat. Smažíme dozlatova, po každé straně asi 3 minuty. Po usmažení necháme chvíli okapat na papírové utěrce. Podáváme ještě teplé s bylinkovým dipem nebo lehce pokapané Tabascem.

Bylinkový dip
3 lžíce kysané smetany
2 lžičky hořčice (nejlépe hrubozrnné)
snítka tymiánu, rozmarýnu a oregana
1 stroužek česneku
sůl

Bylinky nasekáme na drobno, česnek prolisujeme a všechny suroviny smícháme, dochutíme solí.



8 komentářů:

  1. Děkuji! Zítra jdu na to :) Klára

    OdpovědětVymazat
  2. Johohó, jsem rajčatový detektiv :-) vypadají perfektně, zítra se zeptám tchána, jestli ještě nemá nějaká zelená rajčata a budou k večeři.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejsou zelená rajčata tak trochu jedovatá ? Něco jako zelené brambory...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon, dívám se, že tepelně upravená jsou jedlá.

      Vymazat
  4. To je super, takže když nedozrají, ne za syrova, to nejsou dobrá, ale takhle? Úžasné!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem se dnes opět probudila a ani mi z nich nebylo špatně :-) Jedovatost tomatinu bude opravdu minimální, zvlášť po tepelné úpravě.

    OdpovědětVymazat
  6. a nejake jine tipy na zelena rajcata? :-)

    OdpovědětVymazat