sobota 12. října 2013

Makovec s karamelizovanými hruškami

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny


laskominyodmaryny

Hokus pokus a láska na první kousnutí :-) Tuhle buchtu jsem nepekla rozhodně naposledy. Ač by se mohlo zdát, že je to obyčejný makovec, tak je tak akorát šťavnatý a úžasně nadýchaný. Přitom vznikl jako z nouze ctnost – chuť na něco s mákem a taška přezrálých hrušek – k tomu oblíbené třené těsto a voilà, skvělá a jednoduchá podzimní buchta byla na světě.

První varianta byla s celým mákem, druhý den jsem vyzkoušela variantu s mletým. Pro mě osobně vyhrála ta s celým mákem, těsto bylo nadýchanější a pěkně to křupalo. S mletým mákem sice byl makovec takový makovější, ale zase tolik nenaskočil. Volba je tedy jen na vás.

Karamelizované hrušky
700 g hrušek
40 g másla
40 g třtinového cukru

Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostky. V kastrolku zahříváme máslo s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme hrušky a vaříme na středním plameni, dokud se neodpaří většina tekutiny (mělo by jí zůstat 2 až 3 lžíce), mícháme jen občas a opatrně, aby se hrušky příliš nerozpadly. Tekutinu slijeme stranou a oboje necháme vychladnout.

Těsto
200 g másla
140 g třtinového cukru
3 vejce
170 g hladké mouky
70 g modrého máku
1½ lžičky prášku do pečiva
trochu skořice a moučkového cukru na posypání

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a promícháme s mákem. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny (cca 10 minut), poté do něj zašleháme vejce – jedno po druhém, dokud se to předchozí dobře nepropojí s máslem. Na závěr mouku s mákem a 2 až 3 lžíce šťávy z hrušek.

Polovinu těsta nalijeme do formy a rozetřeme po celé ploše. Na těsto poklademe hrušky a ty přikryjeme druhou polovinou těsta.

Pečeme 40 až 45 minut v troubě vyhřáté na 190°C s ventilátorem. Zda je makovec upečený, zjistíme špejlí. Po vytažení z trouby jej hned pocukrujeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout na roštu.



19 komentářů:

  1. To vypadá náramně dobře :-) Škoda, že syn má alergii na mák... jedině to zkusit bez máku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez máku to může být také, ale dejte 200 g hladké mouky.

      Vymazat
  2. Nevim, jak je možný, že mák na housce miluju, ale makovec opravdu ne. I když kombinace s hruškami by pro mě byla snesitelnější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já mám občas taková maková období, to můžu mák v jakémkoli množství, potom se ho přejím a mám na chvilku pokoj :-)

      Vymazat
  3. Přesně z těchhle "co dům dal" bývají někdy největší lásky, to znám :-) Zkaramelizované hrušky i mák můžu, já mám zrovna na stole tarte tatin...

    OdpovědětVymazat
  4. Marynko, vypadá nádherně ... určitě vyzkouším ... u mě vítězí varianta s celým mákem ...pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marynko,pokušitelko!Ty jsi se zas vyřádila!Gejzír chutí a nepomletý mák v buchtě miluji!Zítra jsem nechtěla nic péct.....a budu!Ahoj Daja

    OdpovědětVymazat
  6. To jsem zvědavá, jak vám bude chutnat. Já jej dnes pekla znovu na zítřejší výlet.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tohle je něco pro mě! Mňam! Až budu dostávat tašky plné hrušek od maminky, určitě jej vyzkouším, protože mák a hrušky jsou prostě ideální spojenci :-) A mák jednoznačně nemletý!

    OdpovědětVymazat
  8. Miluju mák (a doma ho máme čerstvého na pytle) a miluju hrušky a tohle je skvělý recept! A vypadá to moc pěkně! :)

    OdpovědětVymazat
  9. zajímá mě, jestli tě kamarádi sledují, když kvůli nim byl vlastně blog založen?:) a koláč jako vždy skvělý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamčo, kamarádi čtou a pečou a vaří, ale tady moc nekomentují, raději mi to řeknou osobně :-)

      Vymazat
  10. parádny jednoduchý recept, určite vyskúšam..konečne niekde využijem nemletý mak (nemám totiž mlynček :))

    OdpovědětVymazat
  11. Buchtička přímo luxusní :-))
    Ale kdo ví kdy ji zase upeču, protože už je tu zase spousta nových lákavých kouskú co si říkají o vyzkoušení.
    Luca

    OdpovědětVymazat
  12. Recept musím moc pochválit, makovec jedli i ti co mák neradi, až se jim dělaly boule za ušima. Měl být na zítřejší výlet,ale nezbyl ani drobek.. Takže večer peču hned další várku :) J.

    OdpovědětVymazat
  13. Bylo to naprosto úžasné.... Děkuji za krásné recepty, zatím chutná vše :-)
    Jen mi to přišlo až moc sladké...
    Příště zkusím dvojitou dávku a na celý plech ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Milá Maryno, makovec je fantastický. Díky za skvělý recept a mnoho inspirací!
    Ana

    OdpovědětVymazat
  15. Po dvou nepovedených pokusech o karamelizované hrušky jsem to vzdala a koláč udělala z hrušek čerstvých.. Lepší makovec jsem nejedla. Díky za recept, vzhledem k nadbytku hrušek mi chuť tohoto koláče z jazyku asi jen tak nezmizne. :))
    Káča

    OdpovědětVymazat