pondělí 21. října 2013

Carrot cake čili mrkvový dort

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Nechápu, proč jsem se mu tak dlouho vyhýbala! Je totiž skvělý! Šťavnaté vláčné těsto vonící kořením proložené krémem z termizovaného smetanového sýra a másla. Vsadím boty, že ani odpůrci mrkve nepoznají, z čeho že tento dortík je :-) a její milovníci už na něj nemusí do Starbucks. 

Těsto
165 g hladké mouky
115 g krupicového cukru
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
8 ks hřebíčků
4 kuličky nového koření
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
¼ lžičky soli
3 vejce
120 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
200 g mrkve
60 g vlašských ořechů
150 g ananasu (může být i konzervovaný)

Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Ananas nasekáme na malé kousky a vymačkáme z něj přebytečnou šťávu. Hřebíček spolu s novým kořením rozemeleme nebo roztlučeme v hmoždíři. Ořechy nasekáme na jemno. Můžete si taky práci trochu ulehčit, jako já, a ananas nechat okapat a vhodit jej spolu s mrkví nakrájenou na kolečka a ořechy  do food processoru a vše rozsekat.

Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Mouku prosejeme spolu se sodou a práškem do pečiva, přimícháme k ní cukr a všechno koření (včetně soli). V druhé míse rozmícháme metličkou vejce, postupně do nich přiléváme za stálého šlehání olej, musí se dobře spojit (jako kdyby se lehce začala tvořit majonéza). Přimícháme suché suroviny, mrkev, ananas a ořechy.

Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je těsto upečené zjistíme špejlí. Korpus necháme vychladnout na roštu, po vychladnutí jej podélně prořízneme na poloviny.

Krém
500 g smetanového termizovaného sýra (Philadelphia, Fénix...)
160 g másla
130 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru

Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a třeme dalších 5 minut. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky.

Kandovaná mrkev
1 větší mrkev
100 g krupicového cukru
50 g vody

Mrkev očistíme kartáčkem a nakrájíme na kolečka či plátky silné 3 až 4 mm, můžeme ji také nastrouhat. Vodu svaříme spolu s cukrem, vhodíme do ní mrkev a vaříme ji 5 minut. Mrkev vytáhneme a necháme ji okapat na roštu nebo pečicím papíru.

Skládání dortu

Na podnos položíme jeden korpus, rozetřeme na něj polovinu krému a přikryjeme jej druhým korpusem. Boky a vršek dortu potřeme zbývajícím krémem. Na závěr dort ozdobíme kandovanou mrkví. Necháme odležet minimálně dvě hodiny v ledničce.



33 komentářů:

  1. Uáá, to vypadá naprosto úžasně! :D Určitě ho vyzkouším :3

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, kandovaná mrkev? Tu bych chtěla ochutnat, zní to zvláštně, ale lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Máš originální super design :D Já už ho v poslední době dělala několikrát, ale pořád nemůžu přijít na "tajnou" surovinu z Food Parade, kde ho měli úplně božský. Že by ten muškátový oříšek...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Ten z Food Parade jsem neměla, tak nevím :-)

      Vymazat
  4. Vypadá báječně! A ta kandovaná mrkev mě též láká!

    OdpovědětVymazat
  5. carrot cake je můj nejoblíbenější, často ho doma peču - i když zdaleka nevypadá tak dobře jako tento :)
    a to zdobení s mrkví je perfektní nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, myslím, že u mě se už taky definitivně zařadil do mých Top 10 :-)

      Vymazat
  6. Ne že vypadá,ale on je úžasnej.Něco tak lehoučkýho na jedení a jednoduchýho na udělání jsem už dlouho nejedla.zubajda01

    OdpovědětVymazat
  7. Muzu se zeptat jesli musi byt ananas kdyz zrovna neni po ruce ? DIKY ZAJDA30

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez ananasu jsem ho nezkoušela, tak netuším, dodává tam spolu s mrkví vlhost. Klidně zkuste i bez něj, ale přidala bych asi trochu mrkve.

      Vymazat
    2. Diky moc, u nas ananas vubec nejde:-) a kdyby videli, ze ho tam davam nikdo by ho nejedl. Pridam mrkev a pisnu, jak to dopadlo. Dobrou zajda

      Vymazat
    3. Dobry vecer Maryno, dort se povedl byl vynikajici. Vytkla bych, za krem byl moc sladky, ale to si priste upravim. Dort se povedl i bez ananasu. Priste zkusim s nim (na tajnacku) :-)))) dcera po me chce dort znova. Jeste jednou dekuji. Chci zkusit misu a nebo cely cokoladovy i.... nepamatuji se nazev ten od babicky. Jsem zacatecnik tak se bojim. Dobrou zajda

      Vymazat
    4. A to já jsem v tom krému snížila poměr cukru asi na polovinu :-) Tak hodně štěstí s dalšími pokusy!

      Vymazat
  8. Milá Maryno,
    už nějakou chvíli peču podle Vašich receptů (začalo to vyhledáváním vánočního cukroví, které, ozvláštněno levandulovými sušenkami s pomerančovou kůrou a makovými hvězdičkami, bylo prostě skvělé), a tak mi vlastně chyběl jen poslední "zářez na pažbě" - dostat se taky k nějakému Vašemu výrobku live. Inu, mrkvový dort, který jsem v sobotu ochutnala V Melounovém cukru, byl skvostný. Ach, těším se, až na něco zase narazím. Díky, díky - i za ochotu nechat nahlédnout do vlastního pekařského umění. Inspiruje mě to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že Vám mrkvový dortík chutnal a díky za pochvalu.

      Vymazat
  9. Mila Marynko, pecu " s Vami "pravidelne a tento je jednim z mych nejoblibenejsich.
    .. akorat je v troube. Preji krasnou nedeli a dekuji za vyborne recepty :) Andy

    OdpovědětVymazat
  10. Ufff, tak musím říct, že je to druhý recept z těchto stránek a naprosto bezkonkurenční. Mrkvový dort mě nikdy zvlášť nelákal, až jsem jej ochutnala v jedné kavárně a naprosto mě nadchnul. Dělám obdobný řez s ananasem, ovšem bez mrkve a tak jsem si řekla, že zkusím i ten Váš. Povedl se na jedničku, jen, Philadelphia vyjde v množství 500 g dost draze a není vždy snadno k sehnání. Já jsem ji nahradila pomazánkovým máslem a dort je vážně úžasný. Jen, je trochu pracnější, ale za tu chuť to stojí. Trochu mě zarazilo i to nové koření, ale použila jsem i to a buchta je super. A woalááá, poprvé jsem taky použila muškátový oříšek - moje premiéra. Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, mrkvový je také můj nejoblíbenější a dělám ho hodně často.

      Vymazat
  11. Včera jsem toho krasavce upekla, byl výborný. Děkuji za recept, jste úžasná.

    OdpovědětVymazat
  12. Upečeno a bylo to tak dobré, že se mi o něm v noci zdá. Měla jsem větší formu takže byl trošku nižší, ale byl krásný, což se mi většinou nedaří. Péct umím, ale se zdobením to je horší, tohle bylo jednoduché a efektní. Mám Váš blog ráda, jsem šťastná, že jsem na něj před lety náhodou narazila při hledání receptu na Plesniak, který mi zachutnal v Polsku. S Vámi jsem ještě nešlápla vedle a jsem hvězdná hostitelka :) Moc Vám děkuji za neustálou inspiraci. Barbora L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také moc děkuji za milou reakci.

      Vymazat
  13. Dobry den, mam dotaz ohledne barvy mrkvoveho dortu. Jiz jsem jich upekla nekolik (dle ruznych receptu), ale nikdy jsem nedosahla tak krasnou tmavou barvu, jak mate na fotografii. Muzete mi prosim rict, cim to je ? Budu vdecna za odpoved. Dekuji P.S. A jinak skvely blog! Jen tak dale...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že je to způsobeno ořechy a kořením.

      Vymazat
  14. Milá Maryno, chodím se vaším blogem kochat už pár let, občas podle vašich receptů i něco upeču, ale nikdy jsem nebyla schopná napsat komentář. Před pár dny jsem ale na oslavu kamarádových narozenin upekla váš carrot cake a reakce byla tak obrovská a pozitivní, že se o ni musím podělit – úžasnej dort; super krém; ta vůně a koření; best carrot cake ever; ale především „to musíš upéct znovu!“ :-) Děkuju za výborné recepty a nádherné fotky, krásný den a ať se vám daří! Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je to nejlepší ocenění :-) Nebojte se komentovat, zpětná vazba je velmi důležitá. Děkuji

      Vymazat
  15. Dort jsem upekla a je VÝBORNÝ! Celé rodině chutnal :)
    Jen nevím kde jsem udělala chybu, ale těsto se mi trochu "zduclo". Není tak nadýchaný jako ten Váš. Udělala jsem nějakou chybu při pečení?
    Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nemohu vědět, jestli jste udělala někde chybu při pečení.

      Vymazat
  16. Dort byl božský.S korpusem se skvěle pracovalo. Udělala sem dvojtou dávku do obdélníkové formy,do středu dala na krém ještě banán na kolečka a jahody,nahoru pak jahody a čerstvé borůvky. Do krému javorový sirup místo cukru. Byl svěží a jen se po něm zaprášilo,díky za recept 😉

    OdpovědětVymazat