středa 11. září 2013

Švestkový koláč s krupičkou z kynutého těsta

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Tento koláč vznikl pro kamarádku, která mi přivezla nové číslo časopisu Sweet Dreams z Vídně a při jeho listování ji zaujal. Mě ostatně taky, protože je s krupičkou, která je od dětství mým oblíbeným jídlem. Ono taky co není :-) Rozhodně by bylo rychlejší vyjmenovat, co nemám ráda. 

Oproti originálu jsem trochu experimentovala. Bílky jsem do krupičky zamíchala v podobě sněhu, aby byla více nadýchaná. Vyzkoušela jsem také lemon curd, kterým jsem na jedné polovině koláče nahradila marcipán. Obě varianty byly výborné – marcipánová delikátnější, citronová pikantnější.

Kynuté těsto
400 g hladké mouky
5 g sušeného droždí
100 ml plnotučného mléka
100 ml sladké smetany
60 g moučkového cukru
1 vejce
80 g másla
1 špetka soli

V kastrolku necháme roztopit máslo a poté k němu přilijeme mléko a smetanu, aby se ohřály. Mouku s cukrem prosejeme do mísy, přidáme zbývající suroviny včetně másla s mlékem a smetanou a vypracujeme z nich ručně nebo pomocí robota hutné, ale elastické těsto. V robotu se těsto hnětlo asi 10 minut. Mísu přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu, kde necháme těsto 20 minut kynout.

Náplň
1 kg švestek
500 ml plnotučného mléka
90 g dětské krupičky
40 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
4 bílky
150 g/300 g marcipánu*
100 g/200 g lemon curd*
moučkový cukr
mletá skořice

laskominyodmaryny


Švestky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme stopek a pecek. Mléko s cukrem rozmícháme v hrnci, z vanilkového lusku hranou nože vyjmeme semínka, přidáme je k mléku a vhodíme do něj vyvařit i zbytek lusku. Na mírném ohni zahříváme, za stálého míchání přisypeme krupičku a vaříme, dokud směs nezhoustne. Z uvařené krupičky vytáhneme vanilkový lusk. Z bílků vyšleháme pevný sníh a zamícháme jej do krupičky.

Hluboký plech o rozměrech cca 29 x 25 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo jej vyložíme pečicím papírem.

Marcipán podsypeme moučkovým cukrem a rozválíme jej na obdélník stejně velký jako je plech, pokud použijeme jen ten. Pokud budeme kombinovat s lemon curd, z marcipánu vyválíme obdélník jen na polovinu plechu.

Lehce vykynuté těsto rozválíme po celé ploše plechu. Na těsto položíme marcipán nebo ho potřeme lemon curd, na něj rozetřeme uvařenou krupičku. Na krupičku položíme jednu vedle druhé řezem nahoru švestky. Švestky poprášíme moučkovým cukrem.

Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Po upečení necháme vychladnout. Trochu moučkového cukru promícháme se skořicí a vychladlý koláč pocukrujeme.

* Množství podle toho, zda použijete jako podklad jen marcipán nebo jej budete kombinovat s lemon curd.



3 komentáře:

  1. Ach můj bože, ten je nádherný! Přidat ke švestkám lemon curd by mě nenapdalo, budu ho muset konečně vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli zkus, tuto kombonaci (švestky – lemon curd) jsem prubla už podruhé a nějak mi k sobě pasuje :-)

      Vymazat
  2. Marynko, tak to neodolám .... koláč vypadá fantasticky a švestek je na zahradě stále dost .... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat