čtvrtek 19. září 2013

Dýňovo-bramborovo-tomatový krém

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Další z mých oblíbených krémových polévek z pečené zeleniny. Tentokrát jsem k dýni na plech přihodila i loupaná rajčata a brambory. Tuhle variantu s chutí pojídali i zarytí odpůrci dýňové polévky. Takže tak :-)

Suroviny
1 menší dýně Hokaido
4 rajčata
2 větší brambory
6 stroužků česneku
olivový olej
čerstvé bylinky - bazalka, rozmarýn, oregano
½ vody nebo zeleninového vývaru
100 ml sladké smetany
sůl, pepř

Rajčatům vyřízneme stopky a na spodní straně je nařízneme do kříže. Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, rajčata v ní necháme spařit 20 až 30 sekund a ihned je přendáme do studené vody. Z rajčat oloupeme slupku a rozkrájíme je na čtvrtiny.

Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky velké cca 3 cm.

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Všechnu zeleninu dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, přidáme stroužky česneku ve slupce, celé snítky bylinek a posolíme.

Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Po upečení odstraníme bylinky, stroužky česneku vymáčkneme ze slupky k zelenině a spolu s vodou nebo vývarem vše rozmixujeme. Krém chvilku  povaříme, přidáme podle chuti sladkou smetanu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.



8 komentářů:

  1. ...nikdy jsem dýňovou polévku nejedla. Tento recept vypadá velmi slibně, tak brzy vyzkouším. Zcela jistě na Helloweena, neboť to nikdy nevím co s dužinou z vykotlané dýňové hlavy :-) Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejte vědět, jak dopadla polévka z té klasické dýně, tu jsem nikdy nezkoušela. Asi bych k ní přidala víc koření, protože není chuťově tak zajímavá, jako hokaido.

      Vymazat
  2. Polévku z dýně hokaido dělám a určitě vyzkouším i tuhle vylepšenou, děkuji za recept :)
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to nádherně už na tom plechu, natož konečný výsledek :) Všechny krémové polévky mi chutnají a tohle určitě nebude výjimka :))

    OdpovědětVymazat
  4. Ach, hned bych si dala! Vypadá opravdu úžasně. Už abych dostávala z maminčiny zahrádky krásná Hokkaiďátka :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já se té dýně asi nikdy nepřejím - tvůj návod = pečená+česnek - SUPER !!!pěkný víkend

    OdpovědětVymazat
  6. To jsem ráda, že krémové polévky nechutnají jen mně :-) Dejte vědět, jak Vám chutnala.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    polévku jsem zkoušela a musím říct, že předtím, než jsem ji dosolila, jsem si řekla, že už ji takto dělat nebudu. Po dosolení jsem se do ní zajídala více a více a nakonec jsem zhodnotila, že je báječná a že si ji zařadím mezi recepty, které hodlám opakovat :) Manžel také mlaskal. Eliška

    OdpovědětVymazat