pondělí 8. července 2013

Třešňový koláč s bezé

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Lehký nadýchaní letní koláč z křehkého těsta naplněný třešněmi a s obří pusinkou nahoře. Třešně můžete nahradit višněmi, k nim nemusíte přidávat ani koření, protože ty jsou chuťově výrazné i samy o sobě.

Těsto
175 g hladké mouky
100 g másla
1 žloutek
1 lžíce moučkového cukru
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce vody

Ze všech suroviny vypracujeme vláčné hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně ½ hodiny vychladit v ledničce.

Připravíme si kulatou formu na koláč, nejlépe s odnimatelným dnem, o ∅ 23 cm.

Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté z upečeného podkladu koláče vyjmeme papír se zátěží a dopečeme ještě 15 až 20 minut. Necháme vychladnout. Můžeme upéct i den předem.

Náplň
400 g třešní
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička mleté skořice
špetka mletého muškátového oříšku
1 lžička nadrceného badyánu a hřebíčku

Třešně omyjeme, zbavíme stopek a vypeckujeme. V misce je promícháme s ostatními surovinami a rozložíme je na připravený korpus koláče.

Bezé
4 bílky (cca 160 g)
200 g krupicového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce bílého octa

Bílky vyšleháme do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících cukr (vždy se musí dobře zašlehat), poté přidáme bramborový škrob a jako poslední zašleháme ocet. Vyšlehaný sníh musí být hodně pevný.

Bílkový sníh naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkáme jej na koláč. Sníh můžeme na koláč jen navršit lžící. Pečeme 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 160°C s ventilátorem. Po upečení musí být bílková pěna na povrchu tvrdá, ale uvnitř vláčná. Podáváme vychladlé.

laskominyodmaryny



7 komentářů:

  1. Teda to je prudce elegantní fešák! Až nám konečně dozrají na svorku višně, takho spáchám (teda doufám, že to půjde :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S višněmi je výborný, už jsem ho dělala také.

      Vymazat
  2. Asi jsem se zamilovala... :) vypada uzasne a ja aspon vim, co budu o vikendu delat. Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. Mňam Marynko, .... ten vypadá skvěle .... to musím vyzkoušet ....jen nemám doma ten bílý ocet ... myslíš, že by to šlo i bez něj ???? Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, místo octu můžeš dát trochu citronové šťávy.

      Vymazat
    2. Marynko, děkuju za tip ....Marki

      Vymazat
  4. tak dnes jsem se k němu dostala
    a je po něm!

    OdpovědětVymazat