sobota 27. července 2013

Třešňová zmrzlina z mascarpone

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Labůžo! K této zmrzlině se nedá nic jiného dodat :-). Zmrzlina z mascarpone a šlehačky, takže nic pro dietáře, a v ní zamíchané pečené třešně. Inspirací mi bylo několik různých receptů a za třešně děkuji Vendule. S taškami ovoce a zeleniny vás může chodit víc a častěji :-).

Suroviny
350 g třešní (mohou být i mražené)
100 g krupicového cukru
2 lžičky bramborového škrobu
250 g mascarpone
300 ml smetany ke šlehání
semínka z půlky vanilkového lusku
50 g moučkového cukru
¼ lžičky mořské soli

Omyté třešně rozkrojíme na půlky, vypeckujeme a zbavíme stopek. Promícháme je s krupicovým cukrem a škrobem a v zapékací misce je pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Upečené třešně necháme vychladit v ledničce do následujícího dne.

Mascarpone dobře rozmícháme se smetanou, moučkovým cukrem, solí a vanilkou. Směs necháme vychladit v ledničce do následujícího dne. Druhý den směs přelijeme do zmrzlinovače. Dále postupujeme podle návodu k němu. Do hotové zmrzliny dáme zmrzlinovačem jen velmi krátce zamíchat  vychlazené pečené třešně. Umíchanou zmrzlinu přendáme do uzavíratelné nádoby a dáme do mrazničky. Zmrzlinu před podáváním musíme nechat povolit alespoň 15 minut.

Zmrzlinu můžete vyrobit i bez zmrzlinovače. Připravenou vychladlou směs vložíme do mrazničky. Každých 30 minutách ji musíme dobře prošlehat, dokud dostatečně nezmrzne, na závěr přimícháme pečené třešně.


12 komentářů:

  1. Tak tu bych si dala hned! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se právě chystám vyškrábat poslední zbytky z mražáku :-)

      Vymazat
  2. Óó, tak ta je teda úžasná! vyzkouším ji z višní, protože těch mám až nad hlavu. Mrazák je sice plnej zmrzlin, ale co, v tom vedru poletí jedna zmrzka za druhou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, tak potom napiš, jaká byla višňová varianta, na tu mám také zálusk.

      Vymazat
    2. Tak zítra ti dám vědět, dneska dopoledne jsem pekla višně (a krom toho ještě zavařovala okurky a dělala višňové džemy) a už se na ni moc těším!

      Vymazat
  3. To je nádhera! Já teď v kuchyni stávkuju, k troubě mě nikdo nedostane, ale tvoje zmrzlina vypadá prostě božsky...

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle zmrzlina nemá chybu! Byl to můj první domácí zmrzlinový výtvor, ale určitě nezůstane poslední :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A s višněmi je také super! Doporučuji

      Vymazat
  5. Tak zmrzlinu bych si teď dala, asi kvůli Vám budu muset zajít do cukrárny :D

    OdpovědětVymazat
  6. Anonymní30.06.15 9:37

    Milá Maryno, zkusila jsem třešně uchovat na později (přijedou vnoučata, milují zmrzlinu a mrazák není nafukovací): po upečení (třešně, cukr, škrob) jsem dala do sklenic, zavíčkovala a obrátila dnem vzhůru - stejně jako pečený čaj. Z jedné vaší dávky je 1 sklenice cca 350 ml. Je to už 14 dnů a jsou všechny OK, takže to asi jde ... já jsem totiž měla obavy z toho škrobu, protože jsem s ním nikdy nic nezavařovala :-)
    Díky za receptík, ještě pár skleniček udělám
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní07.07.16 0:14

      No a co mi s tím? :).. Tvoji vnoučata jsou určitě bezcitní fracci. A nikoho nezajímá že máš nafukovací mrazák. Raději si pořiď nový mozek :) A předem děkuji, za odpověď jak ti mozek jede. Protože tvůj mozek je určitě plný slámy. :) Ale pokud ti můj názor nesedí, zajdi k psychiatrovi :) S tvým problémem ti určitě pomůže. :)

      Vymazat
  7. Dělala jsem z třešní z mrazáku a je to vynikající zmrzlina, v těchto vedrech si ji dávám i k snídani:-)

    OdpovědětVymazat