pondělí 29. července 2013

Schwarzwaldská Pavlova

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Na Pavlovu už mám na blogu několik receptů, protože u nás doma je fakt populární. Takže když se krabička s bílky v mrazničce zase naplnila a na Zelňáku měli nádherné višně, byla volba jasná. Konečně udělám variaci na Schwarzwaldský dort, kterou jsem objevila u mé oblíbené Doroty z Moich wypieków. Višně můžete použít čerstvé nebo naložené v alkoholu, já jsem je dala na pár dní do červeného vína, které jsem potom použila místo vody do želé. Byla to mňamka, kyselé višně se k sladké Pavlově hodily jak poklička na hrnec :-).

Suroviny
6 bílků (cca 225 g mražených)
300 g moučkového cukru
špetka soli
2 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce bílého vinného octa

Moučkový cukr prosejeme. Na pečicím papíru narýsujeme kruh o ∅ 22 cm a položíme jej kresbou dolů na plech. Troubu předehřejeme na 180°C.

K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících moučkový cukr (vždy se musí dobře zašlehat), následně jen velmi krátce zašleháme škrobovou moučku a ocet.

Připravené těsto navršíme na pečicím papíru. Plech vložíme do trouby a teplotu okamžitě snížíme na 150°C a pečeme 75 minut na spodní příčce trouby. Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uprostřed vláčná. Pokud by Pavlova moc hnědla, můžeme ji přikrýt pečicím papírem. Po upečení troubu vypneme a v uzavřené necháme Pavlovu úplně vychladnout. Pavlova po vychladnutí často na povrchu popraská, což není vůbec na závadu.

Višňové želé
200 g višní
80 g krupicového cukru (podle chuti)
1 lžička citronové šťávy
1 lžička bramborového škrobu
2 plátky želatiny

Želatinu necháme nabobtnat v malém množství vody.

Višně smícháme s cukrem a citronovou šťávou a v kastrolku je pomalu za občasného míchání zahříváme do momentu, kdy se rozpustí cukr. Škrob rozmícháme v jedné lžíci vody a přilijeme jej k višním a chvilku provaříme. Hrnec odstavíme z plotny a zamícháme do něj nabobtnalou želatinu.

Na ozdobu
prochladlé višňové želé
150 ml smetany ke šlehání
80 g hořké čokolády

Ze smetany si ušleháme šlehačku. Čokoládu nastrouháme nebo nasekáme na větší kousky. Na vychladlou Pavlovu navršíme šlehačku, na ni vychladlé lehce ztuhlé višňové želé a to posypeme čokoládou. Ihned podáváme.


20 komentářů:

  1. Vypadá to krásně, ale myslím, že tohle bych zatím vytvořit nedokázala! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pane jo, chtěla jsem udělat tvůj bezé dort (akorát ne s třešněma, ale s višněma) a ty sem dáš tohle! Jak to má člověk prosím tě stíhat, péct podle tebe! No nic, je to jasné, budou mini Pavlovy podle tebe, protože tuhle nádheru si fakt neodpustím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, zrovna na Tebe jsem velmi intenzivně myslela, když jsem ji dělala, že ji jistě oceníš :-)

      Vymazat
  3. Nejen nádhera, nýbrž i neskutečná dobrota!

    OdpovědětVymazat
  4. Jak nejsem na sladké, tohle vyzkouším! Višně v tomhle "kabátku" musejí být úžasné!:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty hele, jak Tě potkám tak se ti fakt pokloním k zemi. Vypracovala ses neuvěřitelně. Obdivuju tě, fakt! Teď jedu do Chorvatska ale pak Ti volám a jdeme na kávu! Jo a bude se objednávat čokoláda? Mám zoufalý nedostatek...pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vando, dík, ale nepřeháněj! Čokoládu jsem teď koupila u Fialy, mají hrozně dobrou a za stejnou cenu. Jsou to také čočky, ale větší. Balení buď 1 kg nebo 5 kg.

      Vymazat
  6. Vypadá krásně, jen nechápu, jak můžete v tom vedru péct!!! Já jsem šťastná, že žiju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě baví to pečení a focení, horší je to s psaním, takže tuhle Pavlovu jsme měli už minulý víkend, kdy ještě tak strašné vedro nebylo :-)

      Vymazat
    2. Tak to se nedivím, když vaše fotky vypadají tak nádherně :) :). Teda s chutí to bude jistě ještě lepší!!! Já zas když něco uvařím (nakrájím, upeču..) tak to musí být na blogu hned. I když běžím na autobus :D

      Vymazat
  7. Marynko, to je sen ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  8. To je nádhera !!!!! Jindra

    OdpovědětVymazat
  9. Pavlovu znám a dělám a tyhle krásné fotky mě dnes inspirovaly. Místo višní jsem použila červený rybíz, a taky moc dobré. Eva

    OdpovědětVymazat
  10. Maryno, to byl sen. Dělala jsem Pavlovu poprvé a protože jsem měla naložené višně v rumu, zvolila jsem tuto verzi. A byla jsem v nebi. Opravdu báječný dezert a báječná kombinace chutí. Nejradši bych teď Pavlovu zkoušela pořád a pořád v nových variacích :-) Zařadila se mezi mé nejoblíbenější dezerty! Už se těším na kávovou! Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlovy jsou všechny skvělé a kávová je také dobrá volba.

      Vymazat
  11. Dobrý den, dnes jsem dortík zkoušela a celou dobu probíhalo vše pořádku, vypadal krásně, ale po vypnuti trouby asi do pul hodinky splaskl, vubec nevim, kde jsem udělala chybu :(

    OdpovědětVymazat