úterý 9. července 2013

Koláč s panna cottou a třešňovým želé

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Italský svěží a lehký koláč ideální k letnímu posezení u kávy – crostata con panna cotta e ciliegie in gelatina. Křehké mandlové těsto s vanilkovou panna cottou a třešněmi v želatině. Je jednoduchý a celkem rychlý na přípravu, takže určitě nezůstanu jen u této varianty, ale zkusím i višně a maliny. 

Poněkud mi včera to želé na koláči zhořklo v ústech, po oznámení, že ministrem financí bude Želé. Nemohl by mi také nějaký sponzor věnovat nějaké ty miliony, abych si konečně mohla otevřít vytoužené bistro? :-)

Křehké těsto
110 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
40 g mléka
170 g hladké mouky
30 g mandlové moučky (jemně mleté mandle)
špetka soli


Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Hladkou mouku prosijeme a promícháme s mandlovou moučkou a solí. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně do ní zašleháme žloutek a po troškách mléko. Na závěr krátce zašleháme mouky.

Těsto rozetřeme po koláčové formě o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i bok formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do mrazničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 10 až 15 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout.

Panna cotta
250 g smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
½ vanilkového lusku
pár kapek citronové šťávy
10 g plátkové želatiny

Želatinu namočíme do malého množství studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat. Smetanu spolu s cukrem, semínky z půlky vanilkového lusku a citronovou šťávou ohřejeme,  nesmí však projít varem. Dobře v ní rozmícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu a za občasného míchání necháme směs vychladnout, dokud nezačne houstnout. Poté ji nalijeme na vychladlý podklad koláče a dáme na ½ hodiny ztuhnout do ledničky.

Třešňové želé
400 g třešní
50 g krupicového cukru
10 g želatiny

12 třešní se stopkami si odložíme stranou na ozdobu. Zbývající třešně omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat. 

Třešně spolu s cukrem a 100 ml vody povaříme 5 minut, odstavíme je ze sporáku a rozmícháme v nich nabobtnalou želatinu, případnou pěnu na hladině posbíráme lžící. Za občasného míchání necháme vychladnout, dokud nezačne směs lehce houstnout.

Na okraj vychlazeného koláče s panna cottou naskládáme omyté celé třešně i se stopkami, střed vyplníme půlkami rozvařených třešní a vše přelijeme želatinou. Necháme ztuhnout v ledničce asi ½ hodiny a můžeme podávat.

Varianta s višňovým želé






14 komentářů:

  1. Marynko, ten je tak nádhernej! Ty mě doslova týráš, v takoých vedrech si mám ještě vyhřívat kuchyň troubou? Je nádhernej, určitě ho zkusím s višněma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, jestli máš ráda kyselé, tak varianta s višněmi bude určitě lepší.

      Vymazat
  2. Krása :) Ten je tak pěkný, že by mi ho bylo líto i jíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. krása nesmírná, a to nejen tento koláč, ale celý blog a příspěvky na něm :) asi se stanu novou fanynkou. barbora

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, mamma mia, tenhle dezert je ztelesnenim meho snu... Budu si ho muset nejpozdeji v pondeli udelat, sice uz vsechny ty kolace doma nechce nikdo jist, ale co, vzdyt je leto a tak uz kdy jindy tresne! Udelam si ho, sama ho cely zchramstnu a prasknu! Nemuzu se dockat...

    OdpovědětVymazat
  5. Už som recept vyskúšala a koláčik bol výborný. Lenka

    OdpovědětVymazat
  6. dobrý den, mohu se zeptat, zda 10g želatiny na každou vrstvu není moc? nestačilo by 3plátky (5g) na jednu a 3plátky na druhou =tzn. 1pytlík?děkuji Vám za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete to zkusit, já jej dělala několikrát podle tohoto receptu, obávám se, že s menším množstvím želatiny by nebyl dostatečně tuhý.

      Vymazat
  7. Ahoj, můžeš mi prosím doporučit nějakou pěknou a šikovnou koláčovou formu?:) děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nějak jsem tvůj dotaz přehlédla, tak reaguji až dnes. Doporučuji nějakou s odnimatelným dnem, ty jsou na křehké těsto nejlepší. Občas je mají v Tchibu.

      Vymazat