středa 31. července 2013

Borůvkové zrcadlo

laskominyodmaryny

foto gastronautkavbrne.blogspot.cz
Svěží letní dort plný borůvek. Tenká vrstva piškotu přikrytá borůvkovou náplní z kysané smetany a šlehačky, na které se leskne zrcadlo z borůvkového želé. 

Piškotové těsto
1 vejce
40 g krupicového cukru
15 ml slunečnicového oleje
50 g hladké mouky
2 g prášku do pečiva

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva.

Vejce vyšleháme do pěny, postupně po lžících do něj zašleháme cukr – musí se v něm dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme olej a na závěr jen velmi rychle mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C, s ventilátorem 160°C. Upečený piškot vyjmeme z formy a necháme jej úplně vychladnout.

Borůvková náplň
½ l borůvek
70 g krupicového cukru
8 plátků želatiny
700 g kysané smetany
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
400 ml smetany ke šlehání

Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat. Borůvky spolu s krupicovým cukrem krátce povaříme, rozmixujeme je a propasírujeme přes sítko. 100 g borůvkového pyré odložíme stranou na borůvkové želé. Zbývající pyré znovu dáme do kastrolku, ohřejeme a rozmícháme v něm vymačkanou nabobtnalou želatinu.

Kysanou smetanu rozmícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Dvě lžíce kysané smetany rozmícháme v pyré s želatinou, aby se lehce zchladilo a vyrovnaly se teploty, následně tuto směs zamícháme do zbývající kysané smetany. Ušleháme šlehačku a opatrně, aby moc nespadla, ji zamícháme do borůvkové náplně. Směs dáme chladit do ledničky, dokud nezačne lehce tuhnout.

Piškotový korpus uzavřeme do dortové obruče a nalijeme na něj borůvkovou náplň. Dáme na 2 hodiny do ledničky.

Borůvkové želé
100 g borůvkového pyré
4 plátky želatiny
1 lžička citronové šťávy
krupicový cukr podle potřeby

Želatinu namočíme do 200 ml vlažné vody a necháme ji nabobtnat. Borůvkové pyré ohřejeme, přidáme citronovou šťávu a přilijeme želatinu, mícháme dokud se nerozpustí, ale nesmí projít varem. Želé případně dochutíme ještě cukrem. Želé necháme vychladnout, dokud nezačne lehce tuhnout a nalijeme je na vychlazený borůvkový dort. Opět dáme minimálně na 2 hodiny do ledničky, dokud želé pořádně neztuhne. Dort opatrně vyjmeme z obruče a můžeme podávat.


27 komentářů:

  1. Upřímně dortík chválím. Nehledě na to jak je krásný, je i velmi osvěžující a moc dobrý! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, i za fotku.

      Vymazat
    2. Rádo se stalo, jen myslím, že byste si zde měla udělat větší "reklamu" na Mel.cukr. Předpokládám, že to ještě všichni brňáci neví a myslím si, že by si na Vaše dobrůtky rádi zašli :)

      Vymazat
  2. Vypadá úžasně. Úplně se mi sbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat
  3. "Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi, kdo je v zemi zdejší, ze všech kuchařek nejšikovnější ???? ..... M.A.R.Y.N.K.A" ..... u nás byly dneska borůvkové muffiny ... ale tohle si budu muset zapsat ... vypadá to nádherně ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Tak teda te´d nevím, který z nich mám vytvořit dřív :-) To je prostě osvěžující borůvková nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neporadím, oboje je výborné :-)

      Vymazat
  5. Včera jsem našla náhodou Vaše stránky a nádhera. Těším se, jak začnu zkoušet Vaše recepty. Mám dotaz. Jakou používáte plátkovou želatinu? Jakou značku? Děkuji a moc Vám fandím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, používám většinou želatinu Dr. Oetker.

      Vymazat
  6. Marynko, myslis, ze by to slo i z mrazenych boruvek? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvie, určitě, není potřeba je ani rozmrazovat.

      Vymazat
  7. Zdravím :-)
    Právě se mi chladí krém s želatinou v lednici :-) Po jak dlouhé době jej můžu dát na ten korpus? Vím, že je uvedeno, až začne lehce tuhnout, ale to fakt nepoznám, kdy už to je lehké tuhnutí :-) Je to můj první pokus s želatinou.
    Děkuji
    Zuzka :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Už jednou jsem zkoušela dort s podobnou hmotou, ale tehdy to byl tvaroh a použila jsem špatnou želatinu, tudíž se mi celý rozjel. Tady u toho jsme si drželi palce, aby tomu tak nebylo, protože jsme místo borůvek použili jahody a ještě ne čerstvé ale zmarmeládované, takže jsme ani nepřidávali cukr podle receptu a byli jsme napnutí, jak to všechno dopadne. Ale dort se nakonec povedl a všichni nevěřícně zírali, že není z cukrárny, takže děkujeme za recept, bylo to úspěšné. Jen, když byl delší dobu v teple, tak se trochu sesunul.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, aby se nesesunul, tak by v něm muselo být víc želatiny, ale to by zase nebyl tak nadýchaný.

      Vymazat
    2. Aby se nesesunul, bylo by lepší ho rovnou sníst a netřepat s ním. Krájet šel dobře na srpečky... v zásadě náš první povedený dort.

      Vymazat
  9. Dnes jsem zkusila, ale s jahodama....uvidíme. Borůvkový vypadá rozhodně lépe, ale když jsou teď jahody... Jen piškot dole se mi zdá hodně tenký, ale dělala jsem ho podle receptu.

    OdpovědětVymazat
  10. Vyzkoušeli jsme jej z letošních čerstvých borůvek. Je to naprosto senzační dort!

    OdpovědětVymazat
  11. Upekla jsem před 14 dny z mražených borůvek a dort byl luxusní. Zítra peču další :-D Moc děkuji za úžasný recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Maryno,
      nejprve chci i já moooc poděkovat za Váš blog, za to, že se dělíte o své vynikající, famózní nápady a recepty. Jsem z nich úplně neskutečně okouzlená,nadšená..... Mám jednu otázku, myslíte, že by šel borůvkový dort i zamrazit v mrazáku? Jaký by byl později při servírování? Máte s tím nějakou zkušenost? Jde mi o to, že nyní jsou čerstvé borůvky, za 14 dní přijewde dcera s vnučkou ale to už nejspíš borůvky nebudou, a já bych jim ho tak ráda dopřála......... Děkuji za odpověď, Jana

      Vymazat
    2. Rozhodně nezamrazovat, želatině to nedělá dobře. Doporučuji udělat z mražených borůvek.

      Vymazat
  12. Dort je výborný. Lehoučký jako peříčko, nepřeslazený, osvěžující.
    Nemaje teď koncem srpna borůvky a ostružin jen pomálu, nahradili jsme je vařeným pyré z bobulek černého bezu (nasbíraného dětmi cestou z ne moc úspěšné výpravy na ostružiny.) Bezu je tu u nás (na Brněnsku) přece jen o hodně víc než borůvčí....
    A dort byl navíc i krásný - okamžitě přeskočil v rodinné hitparádě oblíbených moučníků na vrcholek žebříčku.
    Moc díky za (nejen tento) recept. ☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s bezem musel být určitě výborný, miluji jeho natrpklou chuť. Díky za tip!

      Vymazat
  13. Chtěla bych se zeptat, dalo by se to udělat i se smetanou na vaření (15%)? Tu ke šlehání totiž nemám k dispozici... Dočetla jsem se, že když dám před šleháním smetanu, misku i metličky do mrazáku, tak to půjde... Nebo mám použít ztužovač?
    Moc děkuji,
    Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepoužívám ani smetanu na vaření, ani ztužovač, tak nevím.

      Vymazat
  14. Vyzkoušeno. Úžasný dezert. Všem moc chutnal.

    OdpovědětVymazat