středa 31. července 2013

Borůvkové zrcadlo

laskominyodmaryny

foto gastronautkavbrne.blogspot.cz
Svěží letní dort plný borůvek. Tenká vrstva piškotu přikrytá borůvkovou náplní z kysané smetany a šlehačky, na které se leskne zrcadlo z borůvkového želé. 

Piškotové těsto
1 vejce
40 g krupicového cukru
15 ml slunečnicového oleje
50 g hladké mouky
2 g prášku do pečiva

Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a vysypeme moukou. Hladkou mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva.

Vejce vyšleháme do pěny, postupně po lžících do něj zašleháme cukr – musí se v něm dobře rozpustit. Následně do směsi zašleháme olej a na závěr jen velmi rychle mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme a pečeme 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C, s ventilátorem 160°C. Upečený piškot vyjmeme z formy a necháme jej úplně vychladnout.

Borůvková náplň
½ l borůvek
70 g krupicového cukru
8 plátků želatiny
700 g kysané smetany
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
400 ml smetany ke šlehání

Želatinu namočíme do trošky studené vody a necháme ji nabobtnat. Borůvky spolu s krupicovým cukrem krátce povaříme, rozmixujeme je a propasírujeme přes sítko. 100 g borůvkového pyré odložíme stranou na borůvkové želé. Zbývající pyré znovu dáme do kastrolku, ohřejeme a rozmícháme v něm vymačkanou nabobtnalou želatinu.

Kysanou smetanu rozmícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Dvě lžíce kysané smetany rozmícháme v pyré s želatinou, aby se lehce zchladilo a vyrovnaly se teploty, následně tuto směs zamícháme do zbývající kysané smetany. Ušleháme šlehačku a opatrně, aby moc nespadla, ji zamícháme do borůvkové náplně. Směs dáme chladit do ledničky, dokud nezačne lehce tuhnout.

Piškotový korpus uzavřeme do dortové obruče a nalijeme na něj borůvkovou náplň. Dáme na 2 hodiny do ledničky.

Borůvkové želé
100 g borůvkového pyré
4 plátky želatiny
1 lžička citronové šťávy
krupicový cukr podle potřeby

Želatinu namočíme do 200 ml vlažné vody a necháme ji nabobtnat. Borůvkové pyré ohřejeme, přidáme citronovou šťávu a přilijeme želatinu, mícháme dokud se nerozpustí, ale nesmí projít varem. Želé případně dochutíme ještě cukrem. Želé necháme vychladnout, dokud nezačne lehce tuhnout a nalijeme je na vychlazený borůvkový dort. Opět dáme minimálně na 2 hodiny do ledničky, dokud želé pořádně neztuhne. Dort opatrně vyjmeme z obruče a můžeme podávat.


24 komentářů:

  1. Upřímně dortík chválím. Nehledě na to jak je krásný, je i velmi osvěžující a moc dobrý! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, i za fotku.

      Vymazat
    2. Rádo se stalo, jen myslím, že byste si zde měla udělat větší "reklamu" na Mel.cukr. Předpokládám, že to ještě všichni brňáci neví a myslím si, že by si na Vaše dobrůtky rádi zašli :)

      Vymazat
  2. Vypadá úžasně. Úplně se mi sbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat
  3. "Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi, kdo je v zemi zdejší, ze všech kuchařek nejšikovnější ???? ..... M.A.R.Y.N.K.A" ..... u nás byly dneska borůvkové muffiny ... ale tohle si budu muset zapsat ... vypadá to nádherně ..... Marki

    OdpovědětVymazat
  4. Tak teda te´d nevím, který z nich mám vytvořit dřív :-) To je prostě osvěžující borůvková nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neporadím, oboje je výborné :-)

      Vymazat
  5. Včera jsem našla náhodou Vaše stránky a nádhera. Těším se, jak začnu zkoušet Vaše recepty. Mám dotaz. Jakou používáte plátkovou želatinu? Jakou značku? Děkuji a moc Vám fandím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, používám většinou želatinu Dr. Oetker.

      Vymazat
  6. Marynko, myslis, ze by to slo i z mrazenych boruvek? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvie, určitě, není potřeba je ani rozmrazovat.

      Vymazat
  7. Zdravím :-)
    Právě se mi chladí krém s želatinou v lednici :-) Po jak dlouhé době jej můžu dát na ten korpus? Vím, že je uvedeno, až začne lehce tuhnout, ale to fakt nepoznám, kdy už to je lehké tuhnutí :-) Je to můj první pokus s želatinou.
    Děkuji
    Zuzka :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Už jednou jsem zkoušela dort s podobnou hmotou, ale tehdy to byl tvaroh a použila jsem špatnou želatinu, tudíž se mi celý rozjel. Tady u toho jsme si drželi palce, aby tomu tak nebylo, protože jsme místo borůvek použili jahody a ještě ne čerstvé ale zmarmeládované, takže jsme ani nepřidávali cukr podle receptu a byli jsme napnutí, jak to všechno dopadne. Ale dort se nakonec povedl a všichni nevěřícně zírali, že není z cukrárny, takže děkujeme za recept, bylo to úspěšné. Jen, když byl delší dobu v teple, tak se trochu sesunul.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, aby se nesesunul, tak by v něm muselo být víc želatiny, ale to by zase nebyl tak nadýchaný.

      Vymazat
    2. Aby se nesesunul, bylo by lepší ho rovnou sníst a netřepat s ním. Krájet šel dobře na srpečky... v zásadě náš první povedený dort.

      Vymazat
  9. Dnes jsem zkusila, ale s jahodama....uvidíme. Borůvkový vypadá rozhodně lépe, ale když jsou teď jahody... Jen piškot dole se mi zdá hodně tenký, ale dělala jsem ho podle receptu.

    OdpovědětVymazat
  10. Vyzkoušeli jsme jej z letošních čerstvých borůvek. Je to naprosto senzační dort!

    OdpovědětVymazat
  11. Upekla jsem před 14 dny z mražených borůvek a dort byl luxusní. Zítra peču další :-D Moc děkuji za úžasný recept.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Maryno,
      nejprve chci i já moooc poděkovat za Váš blog, za to, že se dělíte o své vynikající, famózní nápady a recepty. Jsem z nich úplně neskutečně okouzlená,nadšená..... Mám jednu otázku, myslíte, že by šel borůvkový dort i zamrazit v mrazáku? Jaký by byl později při servírování? Máte s tím nějakou zkušenost? Jde mi o to, že nyní jsou čerstvé borůvky, za 14 dní přijewde dcera s vnučkou ale to už nejspíš borůvky nebudou, a já bych jim ho tak ráda dopřála......... Děkuji za odpověď, Jana

      Vymazat
    2. Rozhodně nezamrazovat, želatině to nedělá dobře. Doporučuji udělat z mražených borůvek.

      Vymazat
  12. Dort je výborný. Lehoučký jako peříčko, nepřeslazený, osvěžující.
    Nemaje teď koncem srpna borůvky a ostružin jen pomálu, nahradili jsme je vařeným pyré z bobulek černého bezu (nasbíraného dětmi cestou z ne moc úspěšné výpravy na ostružiny.) Bezu je tu u nás (na Brněnsku) přece jen o hodně víc než borůvčí....
    A dort byl navíc i krásný - okamžitě přeskočil v rodinné hitparádě oblíbených moučníků na vrcholek žebříčku.
    Moc díky za (nejen tento) recept. ☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s bezem musel být určitě výborný, miluji jeho natrpklou chuť. Díky za tip!

      Vymazat