úterý 4. června 2013

Zeleninová polévka




K dostání je už mladá kapusta, která je nejdůležitější součástí mé oblíbené zeleninové polévky. Tuhle polévku si vždycky přeji, když jedu za babciou na sever. Doma jí podle naší starki říkáme "gryncajgowo" z německého Grünzeug – zelenina. Na Těšínsku se mluví totiž "po naszymu", což je slezské nářečí, které se vyvinulo ze staropolštiny a je ovlivněno i němčinou. Starka říkávala: "Dowo se tam cały tyn gryncajg." Polévka se vaří ze sezonní zeleniny, bez kapusty to ale není ono. Je vydatná a hutná a tak se ideálně hodí na zahřátí v tomto nevlídném uplakaném počasí.

Suroviny podle oka
½ menší hlávky kapusty
3 mrkve
½ bulvy celeru
1 petržel
2 větší brambory
2 hrsti fazolí (velké bílé, červené, černé)
1 hrst sušených hřibů
1 větší cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce másla
pokud máte, můžete přidat i květák, kedlubnu, čerstvý hrášek, listy špenátu, brokolici, kukuřici atd.
majoránka
sůl
pepř
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
4 lžíce tmavší jíšky

Fazole spolu s houbami namočíme na 12 hodin do vody. Po 12 hodinách k nim přilijeme další vodu, přidáme majoránku, nové koření a bobkový list a dáme je vařit. Během vaření fazolí si očistíme zbývající zeleninu a nakrájíme ji na větší kusy, cibuli a česnek na drobno. Na pánvičce zpěníme na másle cibuli a česnek, přidáme k nim mrkev a lehce ji orestujeme. Po 45 minutách vaření (nebo až budou fazole téměř měkké) k nim přidáme zeleninu, sůl a pepř, přilijeme podle potřeby další vodu a vaříme 30 až 45 minut, dokud nezměkne i zelenina. 

Připravíme si z hladké mouky a másla tmavší jíšku a zamícháme ji do polévky, necháme chvilku povařit, polévku případně ještě dochutíme a můžeme podávat.



7 komentářů:

  1. Dobrý den, Maryno,

    miluji zeleninové polévky, myslím, že je to nejlepší varianta lehké večeře. Děkuji za další recept do sbírky. Slibuji, že ani v případě nejvyšší časové tísně nezapomenu namočit fazole :)

    Jako milovnici vaření a dobrého jídla bych Vás chtěla srdečně pozvat na menší gastronomický workshop, který se uskuteční pod záštitou značky Jar Platinum. Našim cílem je zabývat se tím, co je opravdu důležité – kvalitním vařením. Jar se vypořádá se vším ostatním, co s přípravou skvělých pokrmů souvisí – například se špinavým nádobím. Tento krátký kurz bude veden Radkem Šubrtem, který patří mezi nejlepší šéfkuchaře v ČR. Možná jej znáte z televizních pořadů o vaření jako např. Tescoma s chutí nebo MasterChef, kde se zhostil role porotce. Pokud se rozhodnete akce zúčastnit, budete mít jedinečnou příležitost připravit s tímto odborníkem lahodné menu. Myslím, že by to mohla být skvělá zkušenost pro všechny gastro-nadšence.
    Kurz se uskuteční dne 12. 6. 2013 od 16 do 18 hodin v prostorách školy vaření Chefparade +, Bubenské nábřeží 306/13, budova 36, Praha 7.
    Jar Platinum je zcela nový produkt, jež bude brzy uveden na český trh. Navazuje na silnou tradici značky Jar, která se za dobu své existence stala symbolem kvality. Nyní ale přináší nejsilnější čisticí sílu v historii této značky, a to ve formě prostředku na mytí nádobí a nově také kapslí do myčky. Při příležitosti představení produktu Jar Platinum českým zákazníkům jsme připravili workshop pro vybranou skupinu gastro-bloggerů. Věříme, že přinese mnoho zajímavých zkušeností těm, kteří milují vaření stejně jako Vy!
    Máte-li zájem zapojit se do našeho workshopu, kontaktujte mě prosím e-mailem na a.sadiqova@cook-comm.com nebo telefonicky na 734 404 174. Ráda se s Vámi podělím o další detaily.
    S pozdravem
    Alena
    Tým značky Jar – Česká republika

    P.S. V případě, že nemáte zájem účastnit se této akce nebo si nepřejete být mnou nadále kontaktována, informujte mě prosím e-mailem.

    OdpovědětVymazat
  2. Marynko, to musí být "bardzo smaszne" .... Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Maryno, nadhera, myslim, ze v sobotu na Zelnaku nakoupim prave na tuto polevku :-) jen nevim jak na tmavou jisku? Dekuji Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíšku vyrábím z másla a tmavá se dělá tak, že mouka se na něm praží delší dobu, ale nesmí se to přehnat :-)

      Vymazat
  4. Anonymní13.06.13 8:51

    U nás doma se této polévce říká - "Hadrovica" - jako, že je všechno nakrájené na velké kousky (hadry:-)) Vařila ji už moje babička...jó to byly časy...Jinak děkuji za Vaše úžasné stránky plné skvělých receptů !!H

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také děkuji, protože jsem etnografka, tak mě takové regionální názvy zajímají. Můžu se zeptat, z jaké je to oblasti?

      Vymazat