sobota 15. června 2013

Florentská vejce na domácím chlebu

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Od té doby, co jsem uviděla na Kwestii smaku fotku tohoto jídla, tak jsem jen toužebně vyhlížela, kdy bude čerstvý špenát. Je tam všechno co mám ráda – pošírované vejce, holandská omáčka a špenát. To vše na čerstvém domácím kváskovém chlebu. Mňamka, které se nemůžu pořád nabažit a tak holandskou omáčku už zvládám téměř jako profík :-). Florentská vejce jsou variací na známá vejce Benedikt, u kterých je místo špenátu použita šunka nebo slanina a nejčastěji se podávají s anglickým muffinem.

Holandská omáčka
1 šalotka
1 snítka estragonu
1 snítka petržele
2 bobkové listy
5 kuliček bílého pepře
2 lžíce vinného octa
120 ml bílého vína
2 žloutky
120 g másla
sůl
citronová šťáva

Šalotku nakrájíme na drobno, přidáme k ní víno, ocet, estragon, petržel, bobkový list, pepř a vše vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na ⅓. Tekutinu přecedíme přes sítko do skleněné nebo nerezové misky (nejlépe s kulatým dnem), kterou můžeme vložit do vodní lázně. Cibuli na sítku dobře vymačkáme, aby se z ní dostalo co nejvíce tekutiny.

Máslo roztopíme nebo můžeme použít teplé přepuštěné.

Připravíme si hrnec na vodní lázeň, umístíme do něj misku s redukcí, přidáme dva žloutky a na mírném plameni metličkou šleháme, dokud žloutky nezačnou houstnout. Misku vyjmeme z vodní lázně, do žloutků zašleháme dvě lžíce vývaru nebo vody. Za stálého šlehání přiléváme do žloutků máslo, musí se vždy dobře zašlehat. Omáčka je hladká, nadýchaná a jen volně ztéká z metličky. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Suroviny na 4 porce
4 vejce
3 hrsti čerstvého špenátu
3 stroužky česneku
1 lžíce másla
holandská omáčka
ocet
sůl
pepř
muškátový oříšek
2 krajíce chleba

Špenát dobře opláchneme a necháme jej okapat. Česnek nakrájíme na plátky a jen lehce jej osmažíme na másle. Přidáme špenát a pár minut jej dusíme, dokud listy špenátu nezvadnou, osolíme a opepříme.

Pošírovaná vejce – do širšího kastrolku dáme vařit vodu s dvěma lžícemi octa, můžeme do ní přidat i trochu muškátového oříšku. Vajíčko vyklopíme do misky. Vodu v hrnci necháme na mírném plameni bublat, lžící v ní vytvoříme mírný vír a do jeho středu nalijeme z misky vajíčko. Miska musí být těsně nad hladinou. Vír obalí bílek kolem žloutku. Video návod třeba zde.


Krajíce chleba překrojíme na půlku, na každý položíme ¼ špenátu, na něj pošírované vejce a celé přelijeme holandskou omáčku. Nahoru nastrouháme trochu muškátového oříšku a černého pepře.



7 komentářů:

  1. Áááách, to je nádhera! Pro mě teda bez chleba, jen na lůžku ze špenátových listků, ale fakt úžasná kombinace! Miluju holandskou, miluju ztracená vejce ačerstvý špenát...? Musím se po něm rychle někde poohlédnout!

    OdpovědětVymazat
  2. Marynko,
    to mi nedělej ... teď jsem ztracená a jsem na tom stejně jako ty ... kombinaci špenátu a vajíčka miluju .... pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  3. Madlo a Marki, to jsem zvědavá, jestli také propadnete této závislosti :-)

    OdpovědětVymazat
  4. mnam mnam, to si dam a hned zitra! diky za napad a hezke fotky!

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, chcem to zajtra skúsiť.

    OdpovědětVymazat
  6. úžasné jídlo, díky za tip a za návod!

    OdpovědětVymazat