úterý 21. května 2013

Pomerančovo-rýžový nákyp

laskominyodmaryny

Uplynulé tři týdny jsem strávila ve španělské Asturii a Galícii. Zlákalo mě Camino Primitivo, po kterém jsem putovala po vlastních nohou do Santiaga de Compostela a na Fisterru. Kdyby mi čas dovolil, tak tam putuji ještě dnes, jak se mi to zalíbilo. Leč dovolená není neomezená, a tak jsem zvládla ujít pouhých 420 km. Takový energetický výdej jsem pilně doplňovala v místních restauracích a kavárnách, kde jsem načerpala také plno inspirací pro Laskominy, popravdě mi tam chutnalo úplně všechno :-). Nejvíc tedy Pulpo – chobotnice a hustá kapustová polévka s fazolemi Caldo Galego.

Dnešní recept je inspirovaný touto cestou. Velmi často byla v menu jako dezert mléčná rýže (Arroz con Leche) a pomeranče – ty ke Španělsku prostě patří.

Suroviny na 5 až 6 porcí
½ l mléka
150 g kulatozrnné rýže
70 g krupicového cukru
3 pomeranče
40 g mandlových lupínků
2 bílky
40 g másla
moučkový cukr
2 lžíce pomerančového likéru (není nutné)

1. Pomeranče omyjeme a přelijeme je 3x po sobě vařící vodou, tím se zbaví hořkosti. Pomeranče vyfiletujeme na jednotlivé dílky bez slupky. Zachytáváme u toho šťávu, kterou budeme také potřebovat. Z okrájených kousků kůry ostrouháme oranžovou část.


2. Mléko spolu s rýží, 40 g krupicového cukru a pomerančovou kůrou přivedeme k varu a za občasného míchání na mírném plameni vaříme 20 minut. 

3. Na pánvi lehce dozlatova opražíme mandlové lupínky. 

4. Z bílků vyšleháme pevný sníh, do nějž postupně zašleháme zbývající krupicový cukr.

5. 10 pomerančových dílků necháme vcelku na ozdobu, zbývající rozkrájíme na menší kousky. 

6. Do mléčné rýže vmícháme mandlové lupínky, polovinu másla, kousky pomeranče, pomerančovou šťávu, likér a na závěr jen zlehka bílkový sníh. Směs naplníme do 5 zapékacích mističek o ∅ 9 cm nebo jedna větší cca 28 x 18 cm jemně vymazaných máslem. Nahoru poklademe celé dílky pomerančů a jen zlehka je zatlačíme do rýže.

7. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 160° (horkovzduch). Zbývající máslo rozpustíme, po 25 minutách pečení jím potřeme nákyp a poprášíme jej moučkovým cukrem, zvýšíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 15 minut.

8. Podáváme teplý, ale chutná i studený.


Albergue v San Juan de  Villapañada, správce Domingo nám vaří večeři
Madrenas – tradiční obuv v Asturii
Pulpo – chobotnice
Tržnice – Mercado de Abastos de Santiago
Santiago de Compostela
Fisterra
Credencial – průkaz poutníka
Certifikát z Fisterry



17 komentářů:

  1. Krása:)
    Rýžové nákypy miluju na jakýkoliv způsob, tak zkusím i pomerančový:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také miluji jakoukoli rýži na sladko, tak snad i Vám bude tento nákyp chutnat.

      Vymazat
  2. Marynka, ďakujem za úžasnú inšpiráciu ... milujem tvoj blog. Santiago je moj sen, prosim akou cestou si sla? Odkial ste vyrazali?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Jak píšu v úvodu, tak jsem šla Camino Primitivo, to je z Ovieda. Je to nejstarší trasa, poprvé tudy šel k hrobu svatého Jakuba asturijský král Alfons II v IX. st. Přemýšlela jsem, že bych o cestě napsala něco víc, ale netuším, zda by byl vůbec zájem.

      Vymazat
    2. Zájem mám TAKY !!! jak o nákyp tak o zážitky z cesty !!! Občas k tobě nakouknu pro inspiraci takže se budu těšit ♥Iva

      Vymazat
    3. Prosím, budem veľmi rada ak sa podelíš. Rada by som sa raz vybrala ... tiež.

      Vymazat
    4. Už na tom makám, ale nějak mi to nejde, tak ještě chvilku vydržte.

      Vymazat
  3. nákyp jsem neměla ani nepamatuju! :) receptík ukládám a určitě jej v nejbližší době vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  4. Maryno, Vy jste obdivuhodná. Už jste mi se svými příspěvky hrozně chyběla. Ačkoliv nejsem věřící, tak musím uznat, že Váš výkon je obdivuhodný a ráda bych si přečetla více o Vašem putování :-)Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se někdy dokopu k tomu, abych něco sepsala. 420 km je nic, obdivuhodní byli někteří poutníci, které jsem potkávala, a Ti měli v nohách i přes 2000 km.

      Vymazat
  5. Rýžový nákyp s pomeranči si určitě v dohledné době připravím, ale oč bych se nerada připravila, je zajímavé povídání o tvém putování. A atmosféra z těch fotek přímo sálá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já se pokusím v dohledné době něco sepsat :-)

      Vymazat
  6. Krásné fotky :) A nákyp je víc než dokonalý, jen ho ochutnat:)

    OdpovědětVymazat
  7. dobry den, nakyp vypada nadherne!!! zajima mne jestli do neho jdou i zloutky? v popisu surovin pisete 2 vejce, ale v postupu uz se pise jen o bilcich, tak si nejsem jista. dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pouze bílky, žloutky je potřeba využít v jiném receptu. Opravila jsem to i v receptu, aby to bylo jasnější. Díky

      Vymazat