úterý 28. května 2013

Jahodové měšce

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Od minulého receptu mi zůstaly rozmražené pláty filo těsta, tak jsem z nich vytvořila jednoduché a rychlé, přitom docela efektní měšce plněné jahodami s balsamicem a mátou. Přidala jsem k nim ještě marcipán, ale ten můžete klidně vynechat. Ovoce se dá použít jakékoli, určitě budou dobré i višně, rebarbora nebo maliny.

Suroviny na 12 kusů
6 plátů filo těsta (36 x 46 cm)
60 g másla
12 jahod
2 lžičky balsamica
2 lžičky třtinového cukru
5 lístků máty
100 g marcipánu (můžete použít i marcipánovou tyčinku v čokoládě)

Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme je na menší kousky, přidáme k nim třtinový cukr, balsamico a mátu natrhanou na menší kousky a dobře promícháme. Máslo rozpustíme. Marcipán rozkrojíme na 12 stejných dílů.

laskominyodmaryny

Pláty filo těsta rozkrájíme na čtverce velké cca 12 x 12 cm (4 budou obdélníčky). První čtvereček těsta potřeme trochou másla, položíme na něj druhý čtvereček, ale rohy částečně pootočený, potřeme jej opět máslem a stejně postupujeme s dalšími 4 čtverečky těsta. Na poslední potřený čtvereček položíme do jeho středu kousek marcipánu a na něj lžičku jahod. Těsto složíme do tvaru měšce, ve spoji jej dobře zmáčkneme, aby se měšec při pečení nerozevřel, a klademe na plech vyložený pečicím papírem.

laskominyodmaryny

Připravené měšce pečeme 10 až 12 minut v troubě vyhřáté na 190°C. Podáváme buď teplé s čerstvými jahodami nebo zmrzlinou (vanilková, jahodová – jak je komu libo). Výborně chutnají i studené.



8 komentářů:

  1. Marynko, vypadá to nádherně ....o filo těstě slyším poprvé, ale už teď vím, že mu neodolám .... i ty chřesty vypadají skvěle .... dá se koupit i někde u nás ??? .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, těsto se prodává ve specializovaných obchodech s řeckými specialitami a prý ho mají v tescu, ale to jsem ještě nestihla ověřit.

      Vymazat
    2. Ani v Tescu, ani v Intersparu jsem ho dnes neviděla.

      Vymazat
    3. Marynko, děkuju .... budu se po něm muset poohlédnout ... láká mě čím dál víc ...pa, pa Marki

      Vymazat
  2. Křehoučké filo těsto, sladké jahody a aromatická máta, to je kombinace přímo božská! Aj, hned bych si dala a konečně by mi třeba přidalo, že je trochu léto :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, zatím jen jaro, ale ani na to to nevypadá :-(

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Doufám, že nejen vypadají ;-)

      Vymazat