neděle 7. dubna 2013

Pšeničný chléb se sušenými rajčaty a bazalkou

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Pšeničný chleba se sušenými rajčaty a čerstvou bazalkou z pšeničného kvásku s malým přídavkem žitné mouky inspirovaný Itálií, ze které jsem se po týdnu vrátila. Proto se omlouvám, že jsem nereagovala na Vaše komentáře, palladiánské vily, víno a olivy měly přednost :-). 

Suroviny
200 g pšeničného kvásku 100% hydratace
700 g pšeničné chlebové mouky
40 g žitné tmavé chlebové mouky
450 g vlažné vody
16 g soli
1 lžíce olivového oleje
3 g instantního droždí (pokud máte mladý kvásek)
50 g sušených rajčat
hrst lístků čerstvé bazalky (2 lžičky sušené)

Mouky smícháme spolu s vodou, misku přikryjeme folií a odstavíme ji na 30 minut na teplejší místo, aby těsto vstřebalo vodu (autolýza). Poté do těsta přimícháme kvásek, sůl, olej a droždí (pokud je přidáváme). Těsto hněteme 6 minut na vále nebo v robotu, poté z něj vytvoříme kouli, kterou dáme do mísy vymazané olejem, přikryjeme utěrkou a dáme na 1½ hodiny kynout na teplé místo. Každých 30 minut těsto odvzdušníme jeho složením na polovinu. Rajčata a bazalku nakrájíme na menší kousky, před druhým přeložením je nasypeme na těsto a přeložíme.

Z vykynutého těsta vytvoříme bochník a vložíme jej spojem těsta nahoru do moukou dobře vysypané pedigové ošatky k dalšímu kynutí. Na toto množství těsta jsem použila ošatku na 1,2 kg těsta. Ošatku přikryjeme utěrkou a chleba dáme kynout na teplé místo na 2 hodiny.

Před pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny ji nahříváme na 250°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chleba na lopatu nebo prkýnko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme a sesuneme do nahřátého hrnce. Naříznutí je asi 1 cm hluboké a musí se dělat ostrým nožem jedním rychlým tahem. Bochník lehce postříkáme vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Teplotu trouby snížíme na 230°C. Chleba pečeme 15 minut přikrytý, poté sejmeme pokličku a pečeme dalších 15 až 20 minut. Vypneme troubu a chleba v ní ještě 10 minut necháme dojít.



9 komentářů:

  1. Hmmm, nádhera, úplně cítím tu vůni! Za čerstvou bazalku bych zabíjela a tenhle chleba vypadá nádherně! Já se chystám na parmezánový, tak snad mi z něj vyleze taky takový krasavec jako ten tvůj :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Parmezánový jsem ještě nezkoušela, to zní dobře. Právě se mi dopéká v troubě další rozmarýnový. Ta vůně :-)

      Vymazat
  2. Jé, od fialkových receptů jsem se dostala až k rajčatovému chlebu:) Vypadá super, já se zrovna teď konečně dokopala k uveřejnění toho svého, akorát bez bazalky.

    OdpovědětVymazat
  3. Upečeno s černými olivami a rozmarýnem, a je to výborný chlebík - vzhledově, vůní i chutí! Jeden krajíc jsem snědla jen tak, druhý jsem si zakápla olivovým olejem a posypala solí. Rajská chuť. Díky moc za výborný a podrobně popsaný recept, který jsem rozhodně nepoužila naposledy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky je jeden z mých nejoblíbenějších a ta Vaše kombinace je skvělá. Co nejdřív ji vyzkouším.

      Vymazat
    2. Právě mám "rozpracovaný" váš ořechový chléb se žitným kváskem. Jestli se povede jako tento...budu mít pořádnou chlebovou závislost! Lucka

      Vymazat
    3. Ten ořechový chleba slavil obrovský úspěch minulý týden na degustaci Víno není vinno, tak, jsem zvědavá, jak bude chutnat vám.

      Vymazat
    4. Tak se mi nějak přestalo dařit. První bochník mi nádherně vyběhl a další dva se mi "přetrhly" při vyklápění z ošatky. Pro ten druhý jsem si už pořídila ošatku na pečení chleba, ale asi špatně vysypávám, nebo co... jakou mouku na vysypání použít? Taky to může být rukama, jak říká můj táta...
      Ach jo, tolik práce a těšení a pak pokažený bochník:-(

      Vymazat
    5. Chápu, že to zamrzí, ale i když není chleba dokonalý, tak je na něm aspoň vidět, že je to domácí práce :-) Ošatku je potřeba dobře vysypat, zvlášť ze začátku, a rozhodně ji neumývat. Vysypávám hladkou moukou, je jedno zda chlebovou nebo klasickou pšeničnou.

      Vymazat