neděle 21. dubna 2013

Čokopiškoty s fialkovým želé

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Fialkové želé jsem vyráběla i s tou představou, že z něj připravím své oblíbené čokopiškoty. Kombinace voňavého květinového želé s hořkou čokoládou mi připadala skvělá! Jsem zvědavá, jestli i Vám zachutná?

Těsto na 30 piškotů
2 vejce
50 g moučkového cukru
50 g polohrubé mouky


Celá vejce vyšleháme do pěny, po lžících do ni přidáváme za stálého šlehání moučkový cukr. Po ušlehání by měla být směs hladká a lesklá. Dále do ni krátce zašleháme prosátou polohrubou mouku. Těsto vložíme do cukrářského sáčku s kulatou zdobicí špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme kolečka o průměru 2,5 cm. Pečeme 10 minut do lehkého zrůžovění v troubě vyhřáté na 180°C. Necháme vychladnout na roštu.

Fialkové želé
200 ml fialkového želé
(ihned po jeho uvaření)
4 plátky želatiny

Nebyla jsem si jistá, že fialkové želé pouze s želírovacím cukrem bude dostatečné tuhé, tak jsem do části na piškoty přidala ještě trochu želatiny.

Želatinu dáme nabobtnat do malého množství vody a následně ji rozmícháme v čerstvě uvařeném a chvilku odstátém želé. Želatina nesmí projít varem.

Plech s vyššími okraji vyložíme alobalem (doporučuji raději pevnější grilovací) a vlijeme na něj ovocnou směs. Směs by měla být na plechu silná cca 0,5 cm. Dáme ztuhnout do ledničky. Z hotového želé vykrajujeme kolečka trochu menšího průměru než jsou piškoty a klademe je na rovnou stranu piškotu. Necháme 15 minut zatuhnout v mrazničce. 

laskominyodmaryny

Čokoládová poleva
120 g hořké čokolády
1 lžíce řepkového oleje


Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s řepkovým olejem. Čokoládovou polevu necháme několik minut vychladnout. Každý piškot uchopíme, obrátíme želatinou dolů a rychlým pohybem namočíme v čokoládové polevě, necháme trochu okapat, obrátíme piškotem dolů a položíme na rošt. Necháme dvě hodiny vychladit v ledničce.

laskominyodmaryny





8 komentářů:

  1. WOW!!:) Teeda ty si kreativec!

    OdpovědětVymazat
  2. No teda! Kdysi jsem čokopiškoty s želé milovala, že bych si je střihla s omamnou violkovou náplní? Maryno, Maryno, já se z tvých nápadů asi brzy zblázním, kdy je má pak normální smrtelník realizovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Já na ně na všechny taky nemám čas. Potřebovala bych nechodit do práce a také nějaký ten sponzor by se šikl.

      Vymazat
  3. challenge done, musím teda přiznat, že čokoláda byla všude, ale úspěch to sklidilo snad u všech. Tímto díky za recepis :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. i s fialkovým želé, nebo nějaká jiná varianta?

      Vymazat
    2. ano, i s fialkovým želé :)

      Vymazat
  4. chystám se vyzkoušet k Velikonocím :) mám raději dělat den před nebo čokopiškoty vydrží i několik dní měkké?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raději čerstvé, nejlépe dělat den až dva předem.

      Vymazat