pátek 1. března 2013

Pálivé čokoládové bezé koláčky

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Tohle byla včerejší večerní rychlovka, když (nejen) mě honila mlsná. Spousta bílků v mrazničce, poslední zbytky čokoládových vloček a zahálející feferonka, co zbyla po guacamole, a z toho všeho vznikly malé koláčky, které potěší hlavně ty, co mají rádi pusinky, Pavlovy... Do druhého dne se feferonka v nich pěkně rozležela :-), tak jestli Vám tato pálivá kombinace moc nevyhovuje, můžete chilli nahradit lžičkou pomerančové kůry.
  
Suroviny
3 bílky nebo 120 g zmražených
špetka soli
150 g moučkového cukru
100 g mletých lískových nebo vlašských ořechů
40 g kakaa
30 g bramborového škrobu
velká špetka mletého chilli nebo malý kousek čerstvé papričky
čokoládové čočky na ozdobu

Bílky se solí vyšleháme na pevný sníh, mražené musíme nechat předem natolik povolit, aby se daly šlehat. Do sněhu postupně zašleháváme po lžících cukr, musí se ve sněhu úplně rozpustit (když promnete trochu sněhu mezi prsty, nesmíte cítit krystaly cukru).

Ořechy promícháme s kakaem, škrobem a chilli. Pokud použijete čerstvou papričku musíte ji nasekat na co nejjemněji. Sypké suroviny zamícháme vařečkou do bílkového sněhu.

Dva plechy vyložíme pečicím papírem, lžičkou klademe na plech malé hromádky těsta ve větších rozestupech od sebe. Hromádku trochu zploštíme a na každou placičku položíme nahoru několik čokoládových čoček nebo třeba nasekané ořechy.

Pečeme 10 až 12 minut v troubě vyhřáté na 190°C, s ventilátorem 170°C. Upečené placičky sundáme opatrně ihned z plechu a necháme je vychladnout na roštu.




6 komentářů:

  1. ty vypadají božsky! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno jsem viděla v obchodě čokoádu s chilli tak mě to překvapilo. :)) Ale jednou bych to chtěla ochutnat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čokoláda s chilli nebo mořskou solí je nejlepší kombinace. Oboje čokoládu rozvine a dodá jí šmrnc :-)

      Vymazat
  3. Miluju čokoládu s chilli a miluju obří sněhové pusinky, takže tohle je dezert podle mého gusta. Jdu vyndat bílky z mrazáku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, máme úplně stejné chutě :-)

      Vymazat
  4. Parádní chuť. Manžel se může utlouct a já jsem moc vděčná za výborný recept ke zužitkování častých přebytků bílků. Pusinky už se nám přejedly:-)
    Zdobila jsem pekanovým ořechem...

    OdpovědětVymazat