Variace na mé oblíbené polentové sušenky s levandulí. Pro koho je levandule příliš aromatická, může vyzkoušet tyto, díky meduňce a citronové kůře mají svěží vůni i chuť a polenta opět krásně křupe mezi zuby.
Suroviny na 30 sušenek
120 g změklého másla
210 g hladké mouky
70 g instantní polenty
80 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžíce citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička čerstvé meduňky
špetka soli
Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně do těsta přimícháme všechny zbývající suroviny. Vypracujeme hutné těsto, které rozdělíme na dvě části. Z každé části utvoříme váleček o průměru 5 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu, ale klidně i celou noc, ztuhnout v lednici.
Ztuhlé těsto nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky nechejte větší rozestupy, těsto při pečení hodně naskočí. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 15 minut.
Děkuji za reakce a omlouvám se za pozdní komentář, ale na pár dnů jsem byla za malou louží, tedy v Albionu. Musím se pochlubit, že i tam meduňkové sušenky chutnaly.
Tak tyhle sušenky úplně volají po létě. Už se nemůžu dočkat, až je budu tvořit z voňavé meduňky z truhlíku na balkóně. Ke křupavým sušenkám by se skvěle hodila nějaká dobrá zmrzlina nebo sorbet. Ach, ať už je léto!
Vyzkoušeno a už je téměř sněženo:-)! Sušenky jsou výborné, nejsou příliš sladké, určitě doporučuji…
Maryno, já už jsem to svoje dilema ohledně toho, jestli jste anděl nebo pokušitel vyřešila… takové hody…rovnou se k Vám nastěhuju, tak doufám, že máte volný pokoj 😉
Už se těším, až budu zase doma, kde máme meduňky habaděj… úplně mi ten recept přivolal léto…
Katka
Na byt a stravu momentálně nepřijímáme 🙂
🙂 V tom případě alespoň prosím přidat na pořadník…
Nádhera! s meduňkou určitě vyzkouším!