čtvrtek 7. března 2013

Meduňkové sušenky s polentou

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Variace na mé oblíbené polentové sušenky s levandulí. Pro koho je levandule příliš aromatická, může vyzkoušet tyto, díky meduňce a citronové kůře mají svěží vůni i chuť a polenta opět krásně křupe mezi zuby.

Suroviny na 30 sušenek
120 g změklého másla
210 g hladké mouky
70 g instantní polenty
80 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžíce citronové kůry

1 lžíce citronové šťávy
1 lžička čerstvé meduňky
špetka soli


Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně do těsta přimícháme všechny zbývající suroviny. Vypracujeme hutné těsto, které rozdělíme na dvě části. Z každé části utvoříme váleček o průměru 5 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu, ale klidně i celou noc, ztuhnout v lednici.

Ztuhlé těsto nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky nechejte větší rozestupy, těsto při pečení hodně naskočí. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 15 minut.



7 komentářů:

  1. Nádhera! s meduňkou určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní09.03.13 7:59

    Maryno, já už jsem to svoje dilema ohledně toho, jestli jste anděl nebo pokušitel vyřešila... takové hody...rovnou se k Vám nastěhuju, tak doufám, že máte volný pokoj ;-)

    Už se těším, až budu zase doma, kde máme meduňky habaděj... úplně mi ten recept přivolal léto...

    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na byt a stravu momentálně nepřijímáme :-)

      Vymazat
    2. :-) V tom případě alespoň prosím přidat na pořadník...

      Vymazat
  3. Vyzkoušeno a už je téměř sněženo:-)! Sušenky jsou výborné, nejsou příliš sladké, určitě doporučuji...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tyhle sušenky úplně volají po létě. Už se nemůžu dočkat, až je budu tvořit z voňavé meduňky z truhlíku na balkóně. Ke křupavým sušenkám by se skvěle hodila nějaká dobrá zmrzlina nebo sorbet. Ach, ať už je léto!

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za reakce a omlouvám se za pozdní komentář, ale na pár dnů jsem byla za malou louží, tedy v Albionu. Musím se pochlubit, že i tam meduňkové sušenky chutnaly.

    OdpovědětVymazat