pondělí 4. března 2013

Housky z pšeničného kvásku

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Teplé čerstvé housky na snídani udělají radost určitě každému, takže jestli máte doma aktivní pšeničný kvásek, můžete se do nich pustit hned. Není s nimi žádná velká dřina a nemusíte kvůli nim vstávat ve 3 ráno, to ovšem spolubydlícím neprozrazujte, až Vás budou ráno obdivovat ;-) Inspirace opět od Tatter.

Suroviny
120 g aktivního pšeničného kvásku (100% hydratace)
3 g instantního droždí
350 g vlažné vody
600 g pšeničné hladké mouky
12 g soli
černucha na posypání

Ve větší míse smícháme pšeničný kvásek s droždím, vodou a moukou. Mísu odstavíme na 20 minut na teplejší místo, aby těsto vstřebalo vodu (autolýza). Poté do těsta přisypeme sůl a 6 minut ho hněteme. Z hotového těsta – nesmí být moc lepkavé a musí být středně tuhé, když tak do něj přidáme ještě mouku – vytvoříme kouli a dáme ji do misky vymazané olejem. Necháme kynout 2 hodiny na teplejším místě. Po hodině kynutí těsto zbavíme přebytečného vzduchu složením na půl.

Připravíme si dva plechy s pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělíme na 16 stejných dílů, z každého uděláme kuličku, ty klademe spojem dolů ve větších rozestupech na plech. Plech přikryjeme utěrkou a housky necháme kynout 20 minut. Po částečném vykynutí v nich uděláme třeba bambusovou hůlkou nebo silnější špejlí podélnou rýhu přes celou housku, hůlku je potřeba namáčet do vody, aby se nelepila na těsto. Opět přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 60 minut. Před pečením housky posypeme semínky černuchy.

Během kynutí rozehřejeme troubu na 200°C, housky pečeme 30 minut. Po upečení necháme vychladnout na roštu. My jsme je snědli ještě teplé, rovnou z trouby, a byly skvělé :-)

Pokud chcete housky na snídani, můžete je připravit předem večer a ráno je jen upéct. Z těsta po prvním kynutí připravíme housky, poklademe na plechy, přikryjeme utěrkou a strčíme do ledničky. Ráno housky vytáhneme, hůlkou na nich vytvoříme podélnou rýhu přes celou housku a necháme je 60 minut kynout na teplém místě. Dále s pečením postupujeme jako u první varianty.



4 komentáře:

  1. jéé ty jsou krásné, mňam ty bych si hned dala!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem jednostranně pečivoitě zalžena a tyhle bulčičky bych sežrala i s navijákem :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jen co dopěstuji kvásek, zkusím. Podle jiného receptu se mi housky nepovedly, respektive povedly, ale po vychladnutí ztvrdly. Pšeničný chléb se sušenými rajčaty také vypadá moc dobře. Tralala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se tyhle povedou :-)

      Vymazat